Autoritatea Naţională Palestinană a cerut aderarea la ONU

Mahmoud Abbas si Ban Ki-moon la sediul ONU cu cererea de aderare la ONU a Palestinei - 23 sept 2011 foto UN.org

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a înmânat vineri 23 septembrie, secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Bani Ki-moon, cererea de aderare la ONU a statului palestinian.

Statul palestinian are în prezent statut de observator la ONU.

Mahmoud Abbas a prezentat această cerere într-un plic purtând emblema palestiniană, cu puţin timp înainte de discursul său în plenul Adunării Generale a ONU, de la New York. Cei doi lideri, ţinând documentul, au pozat apoi pentru fotografi.

Bani Ki-moon a transmis cererea în cursul aceleiaşi zile misiunii Libanului, ţară care asigură luna aceasta preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit Cartei ONU orice cerer trebuie acceptată şi transmisă pentru soluţionare Consiliului de Securitate şi Adunării Generale a ONU.

Consiliul va face o recomandare de acceptare sau nu Adunării Generale a ONU privind adoptarea unei rezoluţii în consecinţă.

După predarea scrisorii, Mahmoud Abbas, a susţinut o cuvântare în cadrul Adunării Generale în care a precizat că Palestina se doreşte independentă în graniţle avute la 4 iunie 1967, anterior rzboiului arabo-israelian.

“Palestina a renăscut. Acesta este mesajul meu, “a spus el, adăugând că speră că nu va trebui să aştepte mult timp pentru ca cererea să fie aprobată. “Fac apel la domnul secretar general pentru a accelera transmitere cererii noastră către Consiliul de Securitate, şi fac apel la distinşi membri ai Consiliului de Securitate pentru a vota în favoarea aderării noastre depline. Fac apel, de asemenea, la statele care nu au făcut încă acest lucru, să recunoască statul Palestina.”

Abbas a declarat că politicile guvernului israelian au fost responsabile “pentru eşecul încercărilor succesive ale comunităţii internaţionale pentru a salva procesul de pace.

El a citat printre motivele eşecului procesului de pace: construcţia de aşezări israeliene în Cisiordania, refuzul de a permite palestinienilor să construiască în Ierusalimul de Est, numărul mare de puncte de control militare care duc la
limitarea mişcării palestinienilor şi blocada asupra Fâşiei Gaza.

“Toate aceste acţiuni întreprinse de Israel în ţara noastră sunt acţiuni unilaterale şi nu se bazează pe acordurile anterioare. Într-adevăr, asistăm la ceea ce este o aplicaţie selectivă a acordurilor care vizează perpetuarea ocupaţie. ”

El a subliniat că în ultimii doi ani autorităţile palestiniene au muncit din greu să pună în aplicare un program de construire a instituţiilor de stat, precum şi consolidarea societăţii civile, creşterea responsabilităţii guvernului şi
promovarea participării femeilor în viaţa publică.

Între timp, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu – ONU, Uniunea Europeană, Rusia şi Statele Unite ale Americii – a programat o reuniune la Cartierul General al ONU, pentru a discuta despre conflictul israeliano-palestinian.

Abbas a precizat în cursul unei întrevederi la New York cu o delegaţie de americani de origine palestiniană că “Administraţia americană a făcut tot ce i-a stat în putere pentru ca proiectul nostru să eşueze. Însă vom merge înainte, în pofida obstacolelor şi a presiunilor, deoarece dorim să ne obţinem drepturile, suntem singurul popor din lume încă sub ocupaţie”.

După discursul său la ONU, preşedintele Abbas se va întoarce la Ramallah pentru a studia opţiunile palestinienilor, în cadrul unei reuniuni cu conducerea palestiniană, în special în legătură cu iniţiativa prezentată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, a afirmat negociatorul palestinian Saëb Erakat.

sursa: UN.org

What Next?

Related Articles