Austria blochează intrarea pe teritoriul ei a unor migranţi

migranti opriti in frontiera cu Austria. foto stadioAustria blochează intrarea pe teritoriul ei a unor migranţi proveniţi din Orientul Mijlociu, sosiţi dinspre Slovenia. Această decizie survine după ce ministrul austriac de Interne a declarat că “nu are nicio simpatie faţă de refugiaţii care nu cer azil în ţările balcanice şi care încearcă să ajungă în statele mai bogate, cum sunt Austria şi Germania”, potrivit DPA, citată de AGERPRES.
Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei austriece, circa 100 de migranţi, ajunşi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică la graniţa sloveno-austriacă la punctul de frontieră Spielfeld nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul Austriei, întrucât nu au cerut azil şi nici nu au prezentat documentele corespunzătoare.

Potrivit agenţiei HINA, în cursul zilei de sâmbătă un alt grup de 350 de migranţi care doreau să ajungă în Germania a fost respins de autorităţile austriece.

Conform regulamentului de la Dublin (ce reglementează examinarea cererilor de azil în Uniunea Europeană), refugiaţii trebuie să ceară azil în prima ţară unde ajung în spaţiul comunitar, în cazul de faţă, Grecia, dar această prevedere nu a fost respectată de când a pornit actualul val de imigranţi ilegali veniţi din Orientul Mijlociu.

Astfel, autorităţile de la Atena le-a permis să-şi continue călătoria înspre Europa, destinaţia preferată de cei mai mulţi fiind Germania.

Într-o declaraţie emisă de ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, aceasta şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că refugiaţii ajunşi în Croaţia şi Slovenia sunt direcţionaţi către Austria şi Germania.

Ministrul a declarat că “nu înţelege de ce guvernele de la Zagreb şi Ljubljana nu respectă regulamentul de la Dublin” şi a anunţat că Austria va returna migranţii veniţi dinspre Slovenia.

În Austria au sosit în acest weekend circa 13.000 de migranţi, dintre care circa 12.300 dinspre Ungaria şi ceilalţi dinspre Slovenia.

La întrebarea “de ce numai la frontiera slovenă există migranţi returnaţi”, purtătorul de cuvânt citat a răspuns că “autorităţile ungare refuză să preia înapoi astfel de migranţi”.

AGERPRES

What Next?

Related Articles