Atitudinea unor state UE faţă de propunerea de majorare a bugetului pe 2013

fonduri europene.foto fabrica de bani.ro

Nouă state membre UE, printre care şi România, alături de Croaţia, au semnat o declaraţie comună prin care îşi exprimă sprijinul pentru propunerea Comisiei Europene de majorare a bugetului UE pentru 2013. Această decizie a fost contestată de ţările bogate.

Declaraţia comună – semnată de România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia şi Slovacia, plus Croaţia, care ar urma să adere la UE în 2013 – a fost prezentată în cadrul reuniunii miniştrilor europeni de finanţe (ECOFIN) la Bruxelles, care au avut o primă discuţie despre propunerea CE de majorare a cheltuielilor pentru anul viitor.

Comisia Europeană a prezentat în aprilie un proiect de buget de 138 de miliarde de euro pentru 2013, în creştere cu 9 miliarde de euro (+6,8%) faţă de propunerea iniţială.

“Proiectul de buget al UE pentru 2013 prevede creşterea nivelului plăţilor în cadrul politicii de coeziune. Noi susţinem această creştere justificată şi extrem de necesară. Trebuie să evităm situaţia ca rambursările cheltuielilor deja făcute de către beneficiari să fie amânate sau plătite doar parţial. Acest lucru ar submina încrederea cetăţenilor şi a companiilor”, se arată în declaraţia comună potrivit Agerpres.

Proiectul de buget prezentat de CE prevede alocarea a 48,9 miliarde de euro pentru politica de coeziune, în creştere cu 5,1 miliarde de euro faţă de 2012.

SUrsa: AGERPRES

What Next?

Related Articles