Atacuri teroriste soldate cu 63 de morţi în Bagdad

Marţi seara, 02 noiembrie, capitala Irakului, Bagdad, a fost zguduită de o serie de 14 explozii în mai multe cartiere şiite soldate cu cel puţin 63 de morţi.

Într-o declaraţie oficială a ministrului Sănătăţii, Saleh al-Hasnawi, care a declarat la televiziunea publică irakiană că numărul răniţilor atinge 320. Potrivit demnitarului irakian, majoritatea răniţilor au părăsit deja spitalele în care au primit îngrijiri.

Atentatele nu au fost încă revendicate, dar potrivit unui purtător de cuvânt al trupelor americane aflate încă în Irak, Lt. Col. Eric Bloom, aceste atacuri sunt tipice pentru organizaţia teroristă Al Qaeda. Potrivit oficialului militar, trupelor americane nu li s-a cerut să intervină la locul atentatelor.

Exploziile au fost, din câte se pare, coordonate, fiind detonate mai multe maşini capcană şi bombe amplasate pe marginea drumurilor. Bombele au explodat în cartierele şiite Kadhimiya, în nord-vestul Bagdadului, Amil, Bayaa, Shulaa (sud-vest), Ur, Zuhour, (nord-est), Sadr City, Kamaliya, Amin (est) şi Abu Dhsir (sud), dar şi în cartierele mixte sunite şi şiite Waziriya, Yarmouk, Jihad şi Eghraiat.

În pofida unei scădere nete a violenţelor în raport cu perioada de vârf observată în cursul violenţelor interconfesionale din 2006 şi 2007, Irakul, dar în special capitala sa, rămâne teatrul unor atentate şi atacuri sângeroase.

Duminică, un atac al reţelei al-Qaida, comis în timpul unei slujbe la catedrala Sayidat al-Najat din Bagdad, s-a soldat cu 53 de morţi.

sursa: BBC

What Next?

Related Articles