Atac terorist dejucat la Ierusalim

Musa Hamada si Bassem Omeri suspectii de terorism foto BBC

Doi angajaţi palestinieni ai consulatului general al Marii Britanii din Ierusalimul de Est au fost arestaţi fiind implicaţi într-un presupus complot terorist.

Planul prevedea atacarea unui stadion de fotbal cu rachete.

Ministerul britanic de externe a confirmat arestările. Un purtător de cuvânt al diplomaţiei britanice a declarat că arestarea, care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, nu are legătură cu munca lor.

Experţii avertizează însă că incidentul va ridica semne de întrebare în legătură cu procedurile de selectare a personalului de la consulat, care se află într-un dintre zonele cele mai sensibile ale Ierusalimului.

Suspecţii, care se ocupau de întreţinere la consulat şi nu aveau acces la informaţii sensibile, ar fi ajutat alte două persoane, acuzate că ar fi membri Hamas, să obţină arme.

Potrivit poliţiei, nu au fost descoperite rachete, deoarece complotul era în fază preliminară. Serviciul israelian de securitate Shin Bet a afirmat că planificarea atacului a început după ofensiva militară israeliană din Fâşia Gaza, din decembrie 2009.

Ierusalimul de Est este considerat teritoriu ocupat în baza legii internaţionale. Israelul a cucerit zona cu populaţie predominant arabă în 1967 şi a anexat-o în 1981. În prezent o consideră teritoriul său. Israelul susţine că oraşul este capitala sa eternă şi nedivizată, în timp ce palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului stat palestinian.

Comunitatea internaţională nu recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, iar ca urmare majoritatea ţărilor au ambasadele la Tel Aviv.

sursa: BBC

What Next?

Related Articles

One Response to "Atac terorist dejucat la Ierusalim"

  1. Dan says:

    Gresita ultima afirmatie. Toate ambasadele sunt in TA. Ultima mutata de la Ierusalim a fost cea a Costa Rica acum vreo 5 ani.