Atac cibernetic cu repercursiuni grave asupra funcţionării internetului

Attack Against Spamhaus

Attack Against Spamhaus

Miercuri 27 martie a avut loc un atac care a afectat funcţionarea reţelei globale de internet. Atacul cibernetic a vizat o organizaţie europeană ce luptă împotriva mesajelor electronice nesolicitate (spam). Viteza Internetului a scăzut, la nivel global. Experţii cataloghează acest atac ca fiind drept “cel mai mare atac cibernetic din istorie”. Atacul a fost comis prin intermediul unor hackeri est-europeni.

Potrivit experţilor, un conflict între un grup care luptă împotriva mesajelor de tip spam şi o companie de găzduire web a condus la atacuri cibernetice care au afectat infrastructura principală a Internetului, Piraţii cibernetici au atacat Spamhaus, organizaţie cu sediul la Geneva care a dat publicităţii o “listă neagră” a serverelor care sunt folosite pentru spam.

Atacurile au afectat servicii de web precum Netflix, iar specialiştii avertizează că riscă să fie blocate inclusiv serviciile bancare şi cele de email.

Autorităţile din cinci state investighează atacurile cibernetice.

Atacul a supraîncărcat reţeaua mondială, fapt ce a avut repercusiuni asupra serviciilor de internet la nivel global, potrivit lui Matthew Prince, din cadrul companiei americane pentru securitate informatică CloudFlare.

Spamhaus a cerut imediat asistenţă firmei CloudFlare pentru a respinge acest atac a cărui origine rămâne necunoscută.

Prince a precizat că atacul informatic, în cursul căruia site-urile sunt bombardate cu o cantitate imensă de trafic pentru a încerca să le împiedice funcţionarea, este ‘unul dintre cele mai importante înregistrate vreodată’.

Acest atac cibernetic este într-adevăr foarte important’, a recunoscut Johannes Ullrich, de la Institutul american de tehnologie SANS, menţionând că este ‘de 10 ori mai puternic decât atacurile similare din trecut’. ‘În acest stadiu însă, nu pot să dau asigurări că internetul nu va fi afectat la modul general’, a mai declarat el pentru AFP.

Spamhaus, un grup care are sedii la Londra şi Geneva, este specializat în furnizarea de filtre care să blocheze mesajele de tip spam. Pentru a face acest lucru, firma a realizat o bază electronică a serverelor utilizate pentru trimiterea de spam. De curând, Spamhaus a blocat servere administrate de Cyberbunker, o companie olandeză de găzduire web.

Sven Olaf Kamphuis, purtătorul de cuvânt al Cyberbunker, a acuzat Spamhaus de abuz de poziţie, argumentând că această companie nu ar trebui lăsată să ia decizii privind funcţionarea Internetului.

Spamhaus susţine că Cyberbunker, în cooperare cu “grupuri infracţionale” din estul Europei şi Rusia, se află la originea celui mai mare atac cibernetic din istorie.

sursa: AGERPRES; BBC News online.

What Next?

Related Articles