Asociatii din mass-media impotriva considerarii presei “vulnerabilitate” la adresa securitatii nationale

Mai multe asociaţii din mass-media, organizaţii şi cotidiene au semnat un document în care resping şi condamnă concluziile integrate în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, conform cărora “presa reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale”. Strategia a fost iniţiată de Preşedinţia României, adoptată de CSAT şi înaintată pe 23 iunie 2010, Parlamentului.

Conform Strategiei Naţionale de Apărare, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspăndirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului” reprezintă o vulnerabilitate a României.

Reamintim Preşedintelui României şi CSAT că rolul presei într-o societate democratică este acela de a informa publicul în legătură cu chestiuni de interes public. Atunci când jurnaliştii informează publicul, există şi riscul ca instituţii ale statului să fie criticate. Riscul că jurnaliştii să se înşele şi să “răspândească informaţii false” este un risc asumat în orice democraţie în virtutea respectării dreptului la libertatea cuvântului. Este responsabilitatea presei să transmită informaţii şi este dreptul publicului să le primească şi să le evalueze. Politicienii şi funcţionării publici au posibilitatea să contracareze orice informaţii eronate transmise de presă.

Documentul adoptat de CSAT nu conţine şi nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi în legătură cu posibile “campanii de presă la comandă”.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru afirmaţia potrivit căreia există “presiuni exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului”. Din acest punct de vedere Strategia Naţională de Apărare generalizează abuziv situaţii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniază presă în ansamblul ei.

 

“Acest document oficial, care conţine enunţuri superficiale şi acuzaţii importiva presei în ansamblul ei, constituie o ameninţare severă la adresa libertăţii cuvântului, prin faptul că el poate fundamenta iniţiative legislative menite sa desfiinţeze orice afirmaţie critică la adresa inistitutiilor statului. De aceea condamnăm afirmaţiile din Strategia CSAT şi facem un apel la Parlamentul României să aducă modificările necesare acestui document, eliminînd referirile la vulnerablitatea pe care o reprezintă critică de presă” – se arată într-un comunicat semnat de:

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Libertăţii de Exprimare
Asociaţia Patronală a Editorilor Locali
Convenţia Organizaţiilor de Media
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind
Patronatul Presei din România Romedia
Centrul de Resurse Juridice
Societatea pentru Justiţie – SoJust
APADOR-CH
Liga Apărării Drepturilor Omului – Cluj
AltPhel
Uniunea Ziariştilor Profesionişti
Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România
DANK MEDIA Cluj-Napoca
Asociaţia Jurnaliştilor din Sălaj
Societatea Academică din România
Liga Jurnaliştilor Sibiu
Mişcarea Civică Miliţia Spirituală
Societatea Jurnaliştilor din Galaţi

 

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles

One Response to "Asociatii din mass-media impotriva considerarii presei “vulnerabilitate” la adresa securitatii nationale"

  1. Adama says:

    as spune ca unele instiitutii sau cladiri ce le- a construit CEAUSESCU ,astazi noi nu suntem in stare nici sa le renovam.rusine