Asociatia Magistratilor din Romania despre invocarea articolului 53 din Constitutie

Referitor la invocarea prevederilor articolului 53 din Constituţia României, Asociatia Magistratilor din România (AMR) s-a sesizat şi a dat un comunicat pe care l-a remis MEDIAFAX. Astfel, Asociaţia precizează că “în fundamentarea măsurilor de reducere a pensiilor şi salariilor nu pot fi invocate prevederile art.53 din Constituţie, aceste măsuri fiind, în realitate, de natură a pune în pericol atât securitatea, cât şi siguranţa naţională”.

Potrivit comunicatului de presă din 30 mai, Asociaţia Magistraţilor din România declară că “invocarea siguranţei naţionale ca temei al restrângerii dreptului contravine conceptului de siguranţă naţională prevăzut de art. 1 din Legea nr. 51 din 1991″.

În comunicat se precizează că “siguranţa naţională ar trebui să privească întreaga naţiune şi nu doar o parte a ei, reprezentată de categoria bugetarilor care au fost supuşi exclusiv măsurilor de austeritate”.

“De altfel, nici un stat care a procedat la reducerea veniturilor nu a invocat motive de siguranţă si securitate naţională, Guvernul dovedind astfel dispreţ faţă de drept şi statul de drept, redus doar la puterea executivă”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii magistraţilor declară că, Guvernul nu a respectat principiul nediscriminării, măsura nefiind aplicabilă întregii populaţii”.

“Masurile dispuse de aceste legi vizează în mod exclusiv doar personalul din sectorul bugetar şi pensionarii, fiind exclusi de la aplicarea cu caracter general, sectorul privat, precum şi salariaţii regiilor autonome şi a celorlalte companii, la care Statul este acţionar, ale căror venituri implică şi o componentă bugetară importantă”, susţin reprezentaţii organizaţiei profesionale a magistraţilor.

De asemenea, magistraţii arată că “în cazul special al pensiilor de serviciu, Guvernul urmăreşte subminarea puterii judecătoreşti şi a activităţile unor categorii profesionale menite să asigure tocmai siguranţa şi securitatea naţională, şi nicidecum să contribuie la înlăturarea efectelor crizei, precizând că măsura înlăturării pensiei de serviciu “este nelegală, întrucât aceasta este prevazută cu caracter definitiv şi nu temporar, aşa cum ar impune starea de criză.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles