Asiguratorii sunt rai platnici

Directorul Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) Cristian Muntean, a declarat că în prezent “întârzierile de decontare ale asiguratorilor către service-urile auto cumulează circa 300 de milioane de euro, cu o medie de 100.000 de euro pe societate”.  


“Întârzierile cu plăţile pentru decontarea serviciilor de reparaţie efectuate pe baza poliţelor de asigurare RCA şi Casco sunt de circa 100.000 de euro per societate, iar în România sunt autorizate 3.000 de service-uri auto. În aceste condiţii, firmele din branşă sunt obligate să se împrumute la bănci pentru a acoperi costurile reparaţiilor”, a afirmat el.

Muntean a mai spus că “80% din societăţile de asigurări întârzie decontul reparaţiilor peste limita legală de 15 zile”.

“Dacă acum doi ani plata decontului se efectua până în 20 de zile, în prezent, media de achitare este de 60 de zile”, a adăugat Muntean.

El a subliniat faptul că în legislaţia specifică nu există sancţiuni care să penalizeze întârzierile de plată.

Reprezentanţii asociaţiei profesionale s-au arătat nemultumiţi şi de tarifele la poliţele de răspundere civilă auto (RCA).

“Valoarea RCA a crescut în ultimii cinci ani cu 445%”, a afirmat directorul general al organizaţiei.

Muntean a anunţat că ASSAI va organiza, luni, 8 februarie, un miting de protest în faţa sediului central al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), acuzând autoritatea de supraveghere de creşterea “abuzivă a tarifelor la poliţele RCA”.

După pichetarea sediului Comisiei, protestatarii vor protesta în Piaţa Constituţiei.

 

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles