Asigurarea unei pensii suficiente trebuie sa-i preocupe pe romani

Pensia acordată de stat (Pilonul I) si suma care se va acumula in contul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) nu vor asigura siguranta financiara la sfarsitul perioadei active a unei persoane.


“Cu ce se contribuie în momentul de faţă la Pilonul II şi Pilonul III nu se va ajunge la o pensie de 1.000 de euro pe lună”, a declarat ieri Radu Vasilescu, director general fond de pensii, la un seminar pe tema pensiilor.

Acesta a explicat că un participant în sistem cu un salariu lunar actual de 439 euro (salariul mediu brut din România în martie 2008), cu o creştere salarială anuală de cinci la sută, va obţine după 35 de ani de contribuţie pe Pilonul II o pensie lunară de 197,68 euro (731 lei), iar pe Pilonul III, cu o contribuţie de 33,78 euro pe lună, în limita deductibilităţilor actuale, o pensie lunară de 133,25 euro (493 lei). Pentru a obţine o pensie de 1.000 de euro pe lună în 2043, în condiţiile reglementărilor actuale, participantul ar trebui să aibă un salariu brut de 1.680 euro, respectiv un salariu net de 1.176 euro, a adăugat Vasilescu.

Acesta a precizat că autorităţile ar trebui să reducă perioada, de opt ani, până când procentul din contribuţia la asigurările sociale de stat care intră în administrare privată va creşte de la 2%, în acest an, la 6%.

Potrivit legislaţiei, în primul an de activitate, două puncte procentuale din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată.

Cota va creşte cu câte o jumătate de punct procentual anual, până la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, într-un interval de opt ani, până în 2016.

sursa: Curentul

What Next?

Related Articles