Ashraf Ghani salută decizia lui Obama de a menţine trupe în Afganistan

Preşedintele afgan. foto rahapres,en

Preşedintele afgan. foto rahapres,en

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a salutat, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, decizia lui Obama de a menţine 8.400 de militari în Afganistan.
În opinia sa, această măsură arată dorinţa de „continuare a parteneriatului dintre cele două ţări, în urmărirea obiectivului comun”.

Anterior, într-o şedinţă de informare a presei, la Casa Albă, Obama a anunţat că va menţine în Afganistan un număr de 8.400 de militari americani spre sfârşitul anului, cu aproape 3.000 mai mult decât se intenţiona în 2015.

În octombrie, 2015, Obama declarase iniţial că va menţine 9.800 de soldaţi în Afganistan în 2016, şi va scădea treptat numărul, ajungând până la 5.500, la momentul încheierii mandatului său, în ianuarie 2017.

Preşedintele american şi-a motivat decizia prin evidenţierea situaţiei dificile din Afganistan şi importanţa sa strategică:
„Trebuie să facem faţă realităţilor acestei lumi, aşa cum este ea. Nu putem uita care este miza în Afganistan. Acolo, al-Qaeda încearcă să se regrupeze, iar Daesh încearcă să-şi extindă controlul teritorial.”

În jur de 9.800 de soldaţi americani sunt dislocaţi în acest moment în Afganistan, rolul lor principal fiind de a instrui forţele afgane în lupta cu grupările teroriste, precum Daesh şi al-Qaeda.

În anul 2001, Statele Unite şi aliaţii săi au început dislocarea trupelor – în ceea ce a fost numit „război împotriva terorii”. Ofensiva internaţională a dus la răsturnarea regimului Taliban, aflat în acel moment la putere.

Starea generală de insecuritate persistă în această ţară măcinată de război, în ciuda prezenţei miilor de trupe aliate, conduse de Statele Unite.

Sursa: PressTV

Mihai Corb

What Next?

Related Articles