Arsenalul chimic sirian nu va mai trece prin Croaţia, ci prin Italia

interzicerea armelor chimice. foto ramanian.ruvr

interzicerea armelor chimice. foto ramanian.ruvr

Premierul croat, Zoran Milanovic, a declarat că “armele chimice siriene nu vor mai trece prin porturile croate pentru a fi distruse în mare, ci, mai probabil, printr-un port italian”.
“Chiar dacă Croaţia a fost pregătită să facă acest lucru, armele chimice siriene nu vor fi îmbarcate în nave în porturile acestei ţări, deoarece Zagrebul a fost solicitat relativ târziu pentru acest scop”, a afirmat Milanovic, citat de agenţia de presă Hina şi AGERPRES.

Italia a acceptat ca acest lucru să fie făcut undeva pe teritoriul său, a adăugat el.

Containerele cu armele chimice sau componentele arsenalului chimic sirian ar urma să fie transportate pe mare, din portul sirian Latakia spre un port dintr-o ţară terţă, care încă nu a fost stabilită. Acest arsenal urmează apoi să fie distrus în mare de o navă americană specializată.

Milanovic a menţionat participarea Croaţiei la consultările privind aducerea de substanţe toxice într-unul din porturile sale la Marea Adriatică.
Conform rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU adoptate în septembrie, armele chimice siriene ar urma să fie distruse până la 30 iunie 2014.
În virtutea foii de parcurs adoptate luna trecută de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cei mai periculoşi agenţi ai arsenalului chimic sirian ar urma să fie transportaţi în afara Siriei până la 31 decembrie.

What Next?

Related Articles