Armistiţiu în Siria stabilit de SUA şi Rusia

Obama si Putin despre armistitul in Siria. foto cp.24Se pare că, începând din 27 februarie a.c. armele vor tăcea în Siria. Cel puţin, pentru un timp. Aceasta, dacă se va respecta armistiţiul stabilit de SUA şi Rusia şi cu care, Preşedintele actual al Siriei, Bashar-al-Assad, este de acord.

Armistiţiul, care nu include organizaţiile teroriste Stat Islamic şi alte grupări considerate de Statele Unite drept teroriste, ar trebui să intre în aplicare sâmbătă, 27 februarie, la ora 0.00 (0.00, ora României), potrivit Departamentului de Stat american, citat de MEDIAFAX.

Bashar al-Assad a exclus de asemena din armistiţiu grupurile “teroriste”, inclusiv Frontul Al-Nusra, aripa siriană a reţelei Al-Qaida.

Înalta Comisie pentru Negocieri a opoziţiei siriene a anunţat că acceptarea acordului privind încetarea focului este condiţionat de existenţa unor garanţii internaţionale: forţele ruse şi cele iraniene vor respecta armistiţiul.

Opoziţia a cerut, de asemenea, implementarea unor măsuri de ordin umanitar, inclusiv încetarea asediului, a bombardamentelor de artilerie şi a raidurilor aeriene.

Ca parte a acordului între autorităţile de la Moscova, care îl susţin pe Bashar al-Assad, şi cele de la Washington, care sunt de părere că preşedintele sirian şi-a pierdut legitimitatea de a conduce ţara, facţiunile beligerante trebuie să îşi arate dorinţa de a respecta armistiţiul până vineri, 26 februarie,la prânz.

Rusia şi Statele Unite au stabilit recent instituirea unui armistiţiu între forţele opoziţiei siriene şi serviciile de securitate subordonate Administraţiei Bashar al-Assad.

“Este un semn de speranţă pentru locuitorii Siriei”, a reacţionat secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, îndemnând părţile beligerante să respecte armistiţiul.

“Încetarea focului se va aplica părţilor implicate în războiul civil din Siria”, a precizat Departamentul de Stat, referindu-se la forţele opoziţiei şi la servicile de securitate subordonate Administraţiei Bashar al-Assad.

Principala coaliţie a opoziţiei siriene, din care fac parte, de asemenea, grupări rebele, a anunţat că “acceptă un armistiţiu temporar”, în măsura în care îi îndeplineşte anumite revendicări, relatează AP în pagina electronică.

What Next?

Related Articles