Armele nucleare israeline subiect de dispută la Conferinţa AIEA

Reactorul nuclear israelian de la Dimona din desertul Negev locul unde se presupune ca sunt concepute armele nucleare israeliene - foto wikipedia

În cadrul celei de a 55-a Conferinţe Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (/AIEA) ţările arabe şi-au exprimat criticile la adresa politicii nucleare a Israelului singurul stat din Orientul Mijlociu care deţine arme nucleare.

“Cred că regiunea nu va fi stabilă atât timp cât vor exista în continuare dezechilibre masive între capacităţile militare din zonă, în special în ceea ce priveşte posesia de arme nucleare care permite unei părţi (…) să ameninţe zona”, a declarat ambasadorul egiptean la AIEA, Hassan Yunis, făcând referire la Israel.

Statele arabe au renunţat la înaintarea unei rezoluţii împotriva Israelului la Conferinţa Generală a AIEA, amânându-şi intenţia pentru anul 2012.

Cu toate acestea, Egiptul a propus votarea unei rezoluţii privind aplicarea controalelor nucleare AIEA în Orientul Mijlociu, şi a făcut apel la toate statele din Orientul Mijlociu să semneze TNP.

Statul evreu este singura ţară din regiune care refuză ratificarea Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP). Israelul nu a recunoscut niciodată oficial că ar avea un program nuclear şi nefiind stat semnatar al TNP nu are nicio obligaţie de a se supune controalelor AIEA.

“Israelul este de fapt cel mai afectat de proliferarea nucleară alarmantă din Orientul Mijlociu”, a declarat David Danieli, numărul doi al Comisiei israeliene pentru Energia Atomică. “Cerem statelor arabe ca în acest an să se concentreze asupra problemelor lor interne”, a adăugat Danieli.

sursa: The Washington Post

What Next?

Related Articles