Armata va infiinta un Centru de refacere si recuperare a capacitatii de lupta a personalului

Guvernul a adoptat o Hotarare prin care aproba infiintare unui Centru de refacere si recuperare a capacitatii de luptă a personalului, institutie publica care va functiona in subordinea Ministerului Apararii.


Activitatea Centrului se va desfăşura în spaţii de cazare şi tratament, adecvate care pot fi obţinute de acesta prin contracte de comodat sau contracte de închiriere, încheiate în condiţiile legii.

Pentru anul 2008, în vederea asigurării fondurilor necesare funcţionării Centrului, Ministerul Apărării poate acorda din bugetul propriu, pe bază de convenţie, un împrumut de până la 900 mii lei care se rambursează în termen de 6 luni de la data acordării.

Veniturile proprii ale Centrului provin din încasările realizate din prestări de servicii de recuperare şi reabilitare, donaţii, sponsorizări şi alte venituri conform legii. Cheltuielile curente şi cheltuielile de capital al Centrului se finanţează din veniturile obţinute.

Structura organizatorică, numărul de personal şi regulamentul de organizare şi funcţionare se aprobă prin ordin al ministrului Apărării.

În ultimii 6 ani, Ministerul Apărării a asigurat participarea a peste 12.000 de militari în teatrele de operaţii externe. Pentru a evita efectele şocurile post traumatice, ministerul a avut ca prioritate recuperarea psiho-fizică a acestor militari. Conform legii, personalul militar şi civil participant la misiuni în afara teritoriului statului român are dreptul, la un concediu de odihnă suplimentar, de 2,5 zile pentru fiecare lună de prezenţă în zona de operaţii. Concediul de odihnă suplimentar poate fi efectuat integral sau o parte, gratuit, la centrele de refacere a capacităţii de muncă şi întărire a sănătăţii sau în staţiuni balneoclimaterice din ţară sau străinătate.
Până în prezent, Ministerul Apărării a beneficiat de facilităţi – la care, din motive obiective, nu mai are acces acum, – la Complexul Olăneşti, trecut în administrarea Academiei Române şi la Sanatoriul de balneo-fizioterapie şi recuperare „Dr. Dimitrie Cantemir”, Bălţăteşti, Neamţ – care va fi restituit Consiliului Local al Municipiului Piatra –Neamţ.

 

sursa: Guvernul Romaniei

What Next?

Recent Articles

One Response to "Armata va infiinta un Centru de refacere si recuperare a capacitatii de lupta a personalului"

  1. sorin says:

    poate sa-mi spuna si mie cineva adresa unde se afla acest centru de recuperare pt militari si citeva detali despre acest centru.va multumesc