Arestări pe bandă rulantă la Petrom Service

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au propus instanţei Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Mihai Sorin, fost director general al Petrom Service.

În acest dosar au mai fost reţinuţi Ionuţ Călinescu, Tatiana Dinu, Ioan Petran, Ioan Ciucă, Mihaela Nacu şi Ionuţ Adrian Efrime, toţi cu funcţii de conducere în cadrul SC PSV Company SA (fosta petrom Service) şi a altor societăţi comerciale.

Cei şapte sunt acuzaţi de: constituire a unui grup infracţional, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii au stabilit că, prin încheierea unor contracte fictive derulate de către SC PSV Company SA, a fost retrasă în mod nejustificat suma totală de aproximativ 20 de milioane de lei, iar pentru disimularea fondurilor încasate, învinuiţii au înfiinţat 18 societăţi comerciale în care aveau calitatea de asociaţi, administratori sau împuterniciţi pe cont. Ei au fost reţinuţi în urma audierilor şi a altor activităţi făcute în dosarul 155/D/P/2007, au precizat procurorii DIICOT într-un comunicat de presă.

În urma audierilor, instanţa Tribunalului Bucureşti a dispus, în noaptea de vineri spre sâmbătă, emiterea mandatelor de arestare pe o perioadă de 29 de zile pentru şase din cei şapte, respectiv pentru Mihai Sorin, Ionuţ Călinescu, Tatiana Dinu, Ioan Petran, Ioan Ciucă şi Mihaela Nacu. În cazul lui Ionuţ Adrian Efrime, instanţa nu a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă.

Procurorii DIICOT, împreună cu poliţiştii de la combaterea crimei organizate şi cu jandarmii, au făcut, joi, 18 percheziţii domiciliare, în Bucureşti, Ploieşti şi în localitatea ilfoveană Corbeanca. În urma percheziţiilor au fost duse la sediul DIICOT 12 persoane şi au fost ridicate mai multe documente şi laptop-uri, asupra cărora vor fi făcute percheziţii informatice, dar şi un pistol cu gaze deţinut ilegal.

Procurorii DIICOT anunţau joi că faţă de zece persoane a fost începută urmărirea penală.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2006 – 2008, membrii grupării şi-au oprit, în mod ilegal, bani de la firme pe care le administrau sau cărora le gestionau resursele financiare.

Aceştia sunt suspectaţi şi de sustragere de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, prin ascunderea surselor impozabile sau taxabile, precum şi de disimularea originii ilicite a sumelor de bani obţinute în acest fel, prin transferuri bancare succesive urmate de retragerea în numerar.

Astfel, prin folosirea a 18 firme, majoritatea înfiinţate în 2006 de către o parte din membri – asociaţi şi administratori -, aceştia au sprijinit angajaţii altei companii, pentru delapidarea acesteia, prin înregistrarea unor operaţiuni fictive care să creeze aparenţa prestării unor servicii IT.

Ei au folosit acelaşi mod de operare şi pentru ascunderea sursei impozabile sau taxabile, prin declararea inexactă, în bilanţurile anuale şi situaţiile financiare depuse la organele fiscale, de date nereale cu privire la profitul impozabil şi livrările sau prestările de servicii.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles