Apelul Rusiei către SUA, pentru pregătirea conferinţei Geneva 2

J Kerry si S Lavrov - despre problema siriana. foto presaonline

J Kerry si S Lavrov – despre problema siriana. foto presaonline

Rusia a lansat un apel Statelor Unite pentru ca să convingă opoziţia siriană să asiste la conferinţa internaţională de pace privind Siria, “Geneva-2″.
Această solicitare vine ca urmare a refuzului unui important grup al opoziţiei siriene de a participa la conferinţa prevăzută să se desfăşoare la jumătatea lunii noiembrie, relatează AFP.

“Avem speranţa că partenerii noştri americani, şi cei din alte ţări, care au o influenţă asupra diferitelor grupuri ale opoziţiei, să conştientizeze responsabilitatea ce o au în desfăşurarea conferinţei Geneva-2″, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

În data de 13 octombrie, Consiliul Naţional Sirian, grupul cel mai important al opoziţiei siriene, a afirmat că “nu va participa la această conferinţă”. Acest fapt reprezintă o lovitură serioasă la adresa credibilităţii acestor negocieri, pentru care insistă ruşii şi americanii.

Şeful CNS, Georges Sabra, a invocat în decizia sa suferinţele îndurate de populaţie într-un conflict care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi începând din martie 2011, potrivit unor rapoarte ONU.

Lavrov a adăugat că declaraţiile lui Sabra sunt dovada faptului că reuniunea “Geneva-2″ trebuie să aibă loc cel mai repede posibil.

“Principalul obstacol privind această cale rămâne incapacitatea partenerilor noştri de a face în aşa fel ca opoziţia siriană, pe care ei o susţin, să meargă la Geneva şi să se aşeze la masa negocierilor cu guvernul”, a subliniat Lavrov.

“Rusia şi-a adus şi ea contribuţia la organizarea acestei conferinţe”, a afirmat Lavrov, adăugând că “Rusia a cerut Damascului să ofere rezultate tangibile”.

Iniţiativa privind o nouă conferinţă internaţională la Geneva, care să-i reunească îndeosebi pe reprezentanţii guvernului sirian şi pe cei ai opoziţiei, a fost lansată în mai de Lavrov şi omologul său american, John Kerry, în scopul de a pune capăt conflictului. D

Însă organizarea acestei reuniuni a fost amânată de mai multe ori din cauza dezacordurilor privind obiectivele şi participanţii, îndeosebi între Rusia, aliat al regimului de la Damasc, şi puterile occidentale.

 

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles