Apa Dunării este, deocamdată, potabilă

Specialişti din cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă întrunit, luni, la Ministerul Mediului, au declarat că “apa Dunării poate fi folosită fără restricţii de către populaţie, iar toţi indicatorii de metale grele sunt în limite normale, nivelele admise nefiind depăşite nici în zona Belgradului”.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a convocat, luni după-amiază, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pe tema evoluţiei situaţiei produse de accidentul ecologic din Ungaria, informează ministerul.

Specialiştii au prezentat faptul că “toţi indicatorii de metale grele sunt în limite normale, unda de poluare nu a antrenat nicio creştere a acestora, nivelele admise nefiind depăşite nici în zona Belgradului”.

Totodată, specialiştii au informat că în acest moment nu sunt probleme privind calitatea apei din Dunăre, apa putând fi folosită fără nicio restricţie de către populaţie.

Ministrul Laszlo Borbely a dispus continuarea monitorizării calităţii apei din 4 în 4 ore pentru indicatorii privind concentraţiile de metale grele şi din 3 în 3 ore pentru analizele fizico-chimice ale nivelului Ph-ului din fluviu. “Deşi datele pe care le avem ne arată că nu există niciun pericol, chiar dacă analizele vor arăta şi în următoarele zile că nu există depăşiri ale indicilor normali, experţii ANAR trebuie să continue monitorizarea intensivă a calităţii apei Dunării”, a subliniat Laszlo Borbely.

Borbely a mai declarat că, la Consiliul de Mediu de joi, de la Luxemburg, va propune două măsuri importante respectiv “să se realizeze, la nivelul întregii Uniuni Europene, un sistem mai clar de intervenţie în cazul unor astfel de catastrofe ecologice şi să se introducă pe lista substanţelor periculoase substanţa care a provocat pagubele din Ungaria”.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles