Antreprenori greci isi muta afacerile in Bulgaria

fonduri europene.foto fabrica de bani.ro

Globalizarea. Acesta este primul lucru ce imi vine in minte cand citesc ca, mii de investitori greci isi muta afacerile din Grecia in Bulgaria. Astfel, aproximativ 3.800 de întreprinderi greceşti au fost înregistrate fiscal în Bulgaria din 2011, comparativ cu anul precedent, cand au fost inregistrate 2100 de firme.

Care sunt motivele pentru care numarul solicitantilor greci a crescut? Pai, in primul rand, Bulgaria este atractiva prin valoarea impozitului de doar 10% pentru întreprinzători, unul dintre cele mai mici din Europa.

Apoi, capitalul necesar pentru înregistrarea unei întreprinderi este simbolic – un euro – iar mâna de lucru nu este atât de scumpă ca în Grecia, potrivit MEDIAFAX.

“Chiar şi firmele fără probleme speciale preferă să se mute din cauza lipsei de securitate în Grecia”, explică Christos Mouroutis, antreprenor în domeniul imobiliar şi al energiei regenerabile.

Prezent în Bulgaria de 13 ani, acesta gestionează active în valoare de 250 de milioane de euro, fiind solicitat adesea pentru consultanţă de întreprinzători greci care intenţionează să îşi mute afacerile în Bulgaria.

“Unii îşi mută afacerile numai pe hârtie pentru a-şi reduce impozitele, alţii vin cu totul, în special în sectorul informatic”, explică acesta.

În Grecia “impozitele sunt mari şi continua să crească. Dacă le plătiţi, vi se va cere şi mai mult”, precizează el.

Antreprenorul grec recunoaşte că “Bulgaria nu este ţara ideală pentru investiţii: prea multă birocraţie, dar nu şi la fel de mulţi salariaţi motivaţi”.

Grecia este în mod tradiţional printre cei cinci parteneri comerciali ai Bulgariei, unde un sfert din sectorul bancar este deţinut de băncile greceşti. După o scădere simţitoare în 2009, Bulgaria a reuşit în 2010 şi 2011 să readucă exporturile către Grecia la nivelul de dinainte de criză, de 1,5 miliarde de euro.

Totodata, din ce în ce mai mulţi cetăţeni greci profită de ratele dobânzilor la depozitele bancare pentru a-şi plasa economiile din Bulgaria.

Deşi criza din Grecia se pare ca le aduce anumite avantaje, bulgarii urmăresc adesea îngrijoraţi evoluţia situaţiei în statul vecin.

 

What Next?

Related Articles