Angela Merkel a câştigat alegerile legislative din Germania

Angela Merkel - ferma pe pozitii. foto businesscover

Angela Merkel – ferma pe pozitii. foto businesscover

Potrivit rezultatelor oficiale provizorii, cancelarul Angela Merkel a câştigat alegerile legislative germane de duminică după ce partidul ei conservator (CDU/CSU) a obţinut 41,5% din voturi.

Merkel îşi asigură astfel al treilea mandat consecutiv de cancelar şi devine al treilea politician german ce reuşeşte această performanţă, după Konrad Adenauer şi Helmut Kohl.

Aliatul său liberal (FDP) este înlăturat din Bundestag pentru prima dată în istoria RFG nereuşind să atingă pragul de 5% din voturi (4,8%), iar partidul social-democrat SPD, cu care dna Merkel ar trebui în mod logic să discute despre o “mare coaliţie”, a obţinut 25,7% din voturi.

Verzii coboară sensibil la 8,3% (-2,3 puncte), în timp ce stânga radicală Die Linke obţine 8,6% (-3,3 puncte).

O nouă mişcare anti-euro, Alternative für Deutschland (AFP), creată în primăvară, a atins 4,7%, mai puţin de cele 5% necesare pentru a fi reprezentată în camera inferioară a parlamentului.

Prezenţa la vot a fost de 71,5%, puţin mai bună decât cea de 70,8% în 2009.

Potrivit analiştilor politici, dacă FDP nu va intra în parlament, atunci Angela Merkel va trebui să accepte o “mare coaliţie” cu SPD. Această colaborare între centru-dreapta şi centru-stânga este poate de neconceput în multe ţări, dar în Germania ea a funcţionat bine în perioada 2005-2009, când în cabinetul Merkel de la acea vreme Peer Steinbruck a deţinut postul de ministru de finanţe. De această dată, însă, Steinbruck a anunţat deja că nu va participa la o astfel de coaliţie, deşi partidul său nu a respins explicit varianta guvernării alături de conservatori. Negocierile între CDU-CSU şi SPD ar putea dura chiar şi câteva luni, iar noul guvern ar putea adopta măsuri de stânga precum impunerea unui salariu minim orar sau creşteri ale taxelor pentru cei cu venituri ridicate.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles