Analisti economici cred ca Romania va face figuratie in proiectul Nabucco

Premierul Emil Boc urmează să semneze luni, 13 iulie, la Ankara, alături de premierii Austriei, Turciei, Ungariei şi Bulgariei, Acordul interguvernamental de susţinere a proiectului Nabucco.


Se pare că  Ungaria, Austria şi Turcia şi-au pus la bătaie arsenalul politico-diplomatic pentru a avea un cuvânt cât mai greu de spus în proiectul de 8 mld. euro, susţinut de UE şi SUA.

 

“România face însă un rol de figuraţie, nereuşind să-şi impună vizibil un punct de vedere într-o afacere cu miză uriaşă în plan economic şi politic”, sunt de părere unii analişti de la Business Standard.

România ar putea avea a doua cotă parte din profitul obţinut de compania de proiect dacă Acordul ce se va semna la Ankara va stipula că încasările se împart proporţional cu lungimea gazoductului pe teritoriul fiecărui stat în parte.

“Bineînţeles că Acordul de tranzit ar urma să cuprindă şi modalitatea de împărţire a profitului”, a declarat pentru Business Standard Ioan Rusu, directorul general al companiei de stat de transport gaze naturale Transgaz, companie membră a consorţiului Nabucco.

“Cel mai mult a câştigat Turcia, pe unde trec aproximativ 2.000 de kilometri, din lungimea totală de 3.300 de kilometri. România este pe locul al doilea, cu 460 de kilometri, iar Austria a pierdut puternic”, au spus surse apropiate consorţiului.

 

Sursa: Business Standard

What Next?

Related Articles