“Ameninţările israeliene sunt ridicole”, afirmă preşedintele iranian

Hassan Rouhani - foto policymic

Hassan Rouhani – foto policymic

Noul preşedinte al Iranului, Hassan Rouhani, a catalogat ca fiind „ridicole ameninţările cu atacuri militare”, ameninţări lansate de premierul israelian Benyamin Netanyahu, relatează Al Jazeera şi Reuters.

Era de aşteptat un răspuns din partea Iranului, după ce duminică, premierul israelian a reafirmat că Israelul ar putea interveni militar înaintea SUA pentru a stopa programul nuclear iranian, numindu-l pe noul preşedinte iranian un ”lup deghizat în oaie”.

Replica a venit chiar din partea noului preşedinte al Republicii Islamice, care, într-o cuvântare ţinută în faţa veteranilor din războiul iraniano-irakian, s-a întrebat, ”cine sunt sioniştii să ne ameninţe?”, apreciind că reacţia promisă de iranieni a împiedicat Israelul să-şi pună în practică ameninţările.

”Au fost o mulţime de discuţii privind această opţiune. Îţi vine să râzi când le auzi”, a afirmat Rouhani, făcând referire la ameninţările Israelului.

Reamintim că duminică, Netanyahu a declarat pentru un post de televiziune american că Iranul progresează în dosarul nuclear, apropiindu-se de linia roşie, dar pe care nu a depăşit-o încă.

”Suntem mai aproape de Iran decât sunt Statele Unite, deci, suntem mai vulnerabili. Aşadar, trebuie să abordăm această problemă, şi anume cum să oprim Iranul, poate chiar înaintea Statelor Unite”, a afirmat premierul israelian, adăugând că intervenţia militară este cu adevărat o opţiune în acest dosar.

În încheiere, Rouhani s-a arătat deschis în vederea unei noi abordări, mai puţin conflictuale, a chestiunii nucleare iraniene, declarând chiar că actualul preşedinte, Mahmoud Ahmadinejad, a jignit Israelul atunci când a afirmat că acest stat trebuie şters de pe hartă.

Totuşi, până la proba contrarie, trebuie privit cu o doză de scepticism deschiderea pe care o anunţă Iranul în viitoarele discuţii cu grupul Celor Şase.

Cu toate că semnalele din partea lui Rouhani sunt în direcţia transparenţei şi detensionării tensiunii, nu trebuie să pierdem din vedere că noul preşedinte este doar o piesă în angrenajul iranian, pentu că, în final, liderul suprem este cel care are ultimul cuvânt în chestiunile importante pentru Iran. În aceste condiţii, schimbarea evocată de iranieni ar putea fi doar de suprafaţă.

Surse: Reuters, Aljazeera

 

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles