Ambasadorul SUA la OSCE avertizează Rusia în legătură cu Ucraina

OSCE. foto swissinfo.ch

OSCE. foto swissinfo.ch

Daniel Baer, ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat că “Rusia a dislocat zeci de mii de soldaţi în apropierea frontierei cu Ucraina şi a cerut Moscovei să ia măsuri pentru dezamorsarea situaţiei de criză”, potrivit Reuters, citat de AGERPRES.

“Dispunem de dovezi concrete că zeci de mii de soldaţi ruşi se află la frontieră, iar aceştia nu se află în cazărmi sau în amplasamentele normale pe timp de pace”, a declarat diplomatul american după o reuniune de urgenţă a reprezentanţilor celor 57 de state membre ale OSCE.

Reuniunea a fost convocată pentru a dezbate situaţia din Ucraina.Rusia nu a participat la această reuniune.

“Federaţia Rusă trebuie să întreprindă acţiuni care să ducă la dezamorsarea situaţiei de criză. Rusia a jucat un rol principal în această criză şi există în mod categoric paşi concreţi pe care poată să-i facă în direcţia detensionării, inclusiv implicarea alături de comunitatea internaţională şi autorizarea unor misiuni de verificare a mişcărilor de trupe”, a adăugat el.
Tensiunile s-au amplificat în estul Ucrainei, unde în trei oraşe (Harkov, Doneţk şi Lugansk) manifestanţii proruşi au preluat controlul unor clădiri oficiale.

La Doneţk manifestanţii proruşi au anunţat autoproclamarea unei “republici suverane”.

În urma acestor noi evoluţii care vin după anexarea Crimeii de către Rusia, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Moscova că “pune în aplicare un plan pentru dezmembrare a Ucrainei”.

Sursa: reuters, AGERPRES

What Next?

Related Articles