Amânarea aderării României la Spaţiul Schengen nu este justificată

Într-un comunicat de presă transmis de cabinetul europarlamentarului român, Petru Luhan, se afirmă că aderarea ţării noastre (la spaţiul Shengen n.r.) este condiţionată de raportul final privind stadiul de pregătire a României pentru îndeplinirea condiţionalităţilor Schengen, întocmit de către Grupul de Lucru Evaluare Schengen din cadrul Consiliului. În baza acestui raport şi după consultarea Parlamentului European, Consiliul UE votează decizia cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.

“In calitate de membru al comisiei competente pe această problematică din cadrul Parlamentului European – Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri Interne –  vă asigur că nu vom întâmpina probleme în cadrul instituţiei din care fac parte pentru obţinerea unui vot favorabil. Parlamentul European a adoptat deja cu o largă majoritate în data de 17 iunie un raport pe marginea proiectului de Decizie a Consiliului privind aplicarea de către România şi Bulgaria a prevederilor acquis-ului Schengen referitor la protecţia datelor” a declarat Petru Luhan.

Europarlamentarul român sprijină punctul de vedere exprimat în această săptămână de către preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso care a declarat că Bruxelles-ul susţine aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, acesta reprezentând unul dintre principalele obiective ale ţării noastre şi având ca termen stabilit la nivel intern data de 27 martie 2011.

“Principala concluzie a celor şase rapoarte de evaluare Schengen adoptate până în prezent este că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen şi este pregătită să adere la spaţiul Schengen”, a continuat Petru Luhan.

Reamintim faptul că pe parcursul anului 2009 şi 2010 au fost organizate vizite de evaluare ale grupului de experţi europeni in următoarele domenii: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre.

“De asemenea trebuie menţionat faptul că aderarea ţării noastre nu are nici o legătură cu dezbaterile iscate în ultima perioadă pe problematica etnicilor rromi din anumite state membre sau cu alte abordări politicianiste în ceea ce priveşte evaluarea ţării noastre”.

Europarlamentarul a concluzionat apreciind demersurile de până acum ale Guvernului român: “Vreau să îi felicit pe cei din Ministerul Administrației şi Internelor pentru profesionalismul de care au dat dovada şi pentru faptul că au reușit să atragă toate fondurile puse la dispoziție prin instrumentul financiar “Facilitatea Schengen”  înlesnind astfel îndeplinirea condiţiilor necesare de aderare”.

sursa: Dank Media

What Next?

Related Articles