Algeria şi Uniunea Europeană îşi consolidează cooperarea în domeniul energiei

Aspecte de la reuniunea UE algeria iul 2013 foto europa.eu

Aspecte de la reuniunea UE algeria iul 2013 foto europa.eu

Algeria şi Uniunea Europeană (UE) au semnat, duminică, 7 iulie 2013, la Alger, Memorandumul de înţelegere în domeniul energiei, un document care prevede consolidarea cooperării lor în acest domeniu, a declarat preşedintele Comisiei Europene – Jose Manuel Barroso –  într-o conferinţă de presa.

Algeria asigură în prezent între 13 şi 15% din cantitatea de gaze naturale necesare UE, prin intermediul a două gazoducte cu Italia şi Spania, fiind cel de-al treilea furnizor de gaze naturale către Europa, după Rusia şi Norvegia.

Acest memorandum de înţelegere “strategic”, iniţiat în 2006, este “un instrument pentru dezvoltarea cooperării energetice dintre Algeria şi UE”, a declarat Barroso, în cadrul unei conferinţe de presă la Alger.

Documentul “stabileşte un cadru de cooperare în domeniile hidrocarburilor, energiilor regenerabile, eficienţei energetice, de reglementare şi de transfer de tehnologie”, a precizat preşedintele Comisiei Europene care a semnat acest document împreună cu premierul algerian Abdelamalek Sellal.

“Relaţia dintre UE şi Algeria este o relaţie puternică, bazată pe respect şi încredere reciprocă. Evoluţia viitoare a acestei relaţii arata foarte promitatoare. Potenţialul de a aprofunda şi mai mult relaţia noastră este enorm.”

Energia este un domeniu prioritar al parteneriatului euro-mediteranean, deoarece este un instrument indispensabil pentru construirea unui spaţiu comun de prosperitate şi stabilitate. În acest context, Algeria este un partener-cheie pentru UE, atât la nivel bilateral cât şi regional. Gazul natural este o problemă strategică pentru ambele părţi: Algeria este un furnizor major în Europa, în timp ce Europa este de departe cel mai mare client al Algeriei.

Acest memorandum stabileşte un cadru de cooperare, care acoperă toate aspectele de interes comun, şi anume de petrol şi gaze, energia regenerabilă şi eficienţa energetică, reforma cadrului juridic şi de reglementare, integrarea treptată a pieţelor celor două părţi în energie, dezvoltarea infrastructurii de interes comun, transferul de tehnologie şi dezvoltarea locală.

În cadrul întâlnirii, au fost atinse şi alte subiecte de mare importanţă, precum libera circulaţie a persoanelor între Algeria şi Uniunea Europeană. Se doreşte stabilirea unui dialog privind migraţia, mobilitatea şi securitatea, care permit progrese reale la probleme importante, cum ar fi mobilitatea, vizele şi controlul la frontieră.

Sursa: www.europa.eu

Bianca Simion, Infomondo

What Next?

Related Articles