Algeri locale in Kosovo

Primele alegeri locale din Kosovo, după proclamarea independenţei, anul trecut, au loc pe 15 noiembrie. Peste un milion şi jumătate de alegători sunt chemaţi să-şi aleagă primarii şi consilierii în 36 de localităţi, între care şi Pristina.

Alegerile de pe 15 noiembrie sunt considerate un test pentru capacitatea de a guverna a autorităţilor de la Pristina, după proclamarea, pe 17 februarie 2008, a independenţei provinciei Kosovo faţă de Serbia, independenţă recunoscută până în prezent de peste 60 de ţări ale lumii, între care SUA şi majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Şeful misiunii OSCE la Pristina a apreciat că “scrutinul a fost bine pregătit”. Cu toate acestea, în ultima săptămână s-au înregistrat câteva incidente de campanie considerate totuşi a fi minore.

Etnicii sârbi din Kosovo (aproximativ 80.000) au fost sfătuiţi de la Belgrad să nu participe la alegerile din 15 noiembrie, întrucât ar legitima independenţa proclamată de albanezii kosovari.

Este probabil ca sârbii din nordul Kosovo să respecte apelul autorităţilor de la Belgrad şi să boicoteze scrutinul, dar cei din enclavele răspândite pe tot teritoriul provinciei vor participa la alegeri, întrucât au tot interesul să fie reprezentaţi în conducerea comunităţilor în care trăiesc.

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles