Alegeri europarlamentare 2014 – scurtă statistică

alegeri europarlamentare. foto activenewsPe 25 mai, 2014 s-au încheiat în toate tările memebre UE, alegerile europarlamentare. În urma acestora,  se pare că partidele de centru îşi menţin poziţiile de lider. Astfel, Partidul Popular European (PPE) şi Alianţa Progresivă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) sunt pe punctul să-şi consolideze poziţia în Parlamentul European, PPE rămânând pe primul loc, iar S&D pe locul doi.

Potrivit primelor exit-poll-uri, aceste partide îşi cresc considerabil prezenţa în Parlamentul European (PE), obţinând între 120 şi 140 din totalul celor 751 de locuri.

În urma actualizării estimărilor privind Parlamentul European, situaţia se prezintă astfel: PPE – 212 mandate, S&D – 185, ALDE – 71, Verzii – 55, GUE/NGL – 45, ECR – 40, Neînscrişi – 40, EFD – 36, Alţii – 67.

De asemenea, sunt pe punctul de a obţine locuri în PE şi partidele extremiste din Grecia, Danemarca, Austria, Marea Britanie şi Frontul Naţional din Franţa.

Preşedintele PE, social-democratul german, Martin Schulz a declarat că “atunci când un partid cu un program rasist xenofob şi antisemit obţine 24-25 la sută, în spatele votului se ascunde dezamăgirea alegătorilor europeni”.

„Este o zi proastă pentru Uniunea Europeană când un partid cu un program rasist xenofob şi antisemit obţine 24-25% din voturi în Franţa. Dar aceasta nu este singura ţară unde au avut loc asemenea evoluţii şi Parlamentul European trebuie să se gândească serios la ceea ce se află în spatele votului:o mare dezamăgire”.

Prezenţa la urne în întreaga Uniune Europeană a fost de 43.1%.

În România, stat membru UE, potrivit sondajelor de până la acest moment, pe primul loc s-a situat alianţa de la guvernare, condusă de premierul social democrat Victor Ponta, cu 37.4%.

Astfel, Biroul Electoral Central a anunţat, luni, 26 mai, la ora 11:00, rezultatele parţiale oficiale ale ALEGERILOR EUROPARLAMENTARE.

Alianţa PSD – PC – UNPR este, în continuare, în fruntea clasamentului, cu 37.40%. Biroul Electoral Central a anunţat că 36 de Birouri Judeţene, din cele 48, au anunţat rezultatele integrale.

Rezultatele oficiale parţiale sunt:
– Alianţa PSD – PC – UNPR – 37.40%,
– PNL – 14.88%, PDL – 12.23%,
– Mircea Diaconu – 6.93%,
– UDMR – 6.47%,
– PMP – 6.21%.

În seara zilei de 25 mai, după aflarea rezultatelor prezentate de exit-poll-uri, preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că este dispus să discute cu PNL, pentru refacerea USL.

 

Stire in curs de updatare

What Next?

Related Articles