Alegerile din Iran vor confirma victoria conservatorilor

Alegeri Iran 2 martie 2012 foto IRNA

Ministrul iranian de Interne, Mostafa Mohammad Najjar, a declarat că aproximativ 64% din totalul de 48 de milioane de alegători iranieni au mers la urne vineri 02 martie, pentru a-şi alege cei 290 de deputaţi ai noului Parlament.

Participarea la alegerile legislative oscilează de obicei între 50 şi 70%, iar la ultimele alegeri din 2008 a fost de 55,4%, potrivit datelor oficiale.

În contextul boicotului opoziţiei reformatoare, primele rezultate parţiale anunţate sâmbătă nu permiteau să se anticipeze un raport de forţe între diferitele facţiuni conservatoare, respectiv între susţinătorii şi adversarii lui Ahmadinejad, care vor domina viitorul Majlis (Parlament).

Ministrul a declarat că 135 dintre cele 290 de mandate ale Majlis au fost deja atribuite, în special în circumscripţii mici, în timp ce numărarea buletinelor continuă în marile oraşe şi ar putea dura până luni. Mulţi dintre aceşti deputaţi sunt figuri noi, care se prezintă drept “independenţi” a căror orientare este dificil de anticipat.

Principalele mişcări reformatoare, care deţineau 60 dintre cele 290 de mandate în Parlament, au decis să boicoteze scrutinul pentru a protesta faţă de represiunea pe care o suportă din 2009.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles