Alegeri în Japonia: sondajele dau câştigătoare coaliţia condusă de premierul Shinzo Abe

alegeri Japonia. foto agerpres

alegeri Japonia. foto agerpres

Coaliţia de guvernământ, condusă de premierul japonez Shinzo Abe, a câştigat o majoritate covârşitoare în Camera Superioară a legislativului nipon, potrivit primelor exit-polluri preluate de BBC şi CNN.

După rezultate parţiale, Partidul Democrat Liberal, condus de Shinzo Abe, şi aliatul acestuia, New Komeito, ar fi obţinut 76 de locuri din cele 121 pentru care au fost organizate alegeri în Japonia.

Parlamentul japonez este bicameral, format dintr-o Cameră Superioară, numită şi Camera Consilierilor, şi Camera Inferioară (Camera Reprezentanţilor).

În prezent, coaliţia condusă de Shinzo Abe controlează Camera Inferioară, iar dacă rezultatele parţiale ale acestui scrutin se vor confirma, premierul japonez va putea controla ambele camere ale legislativului, lucru nemaintâlnit în ultimii şase ani.

Shinzo Abe a declarat că această victorie îl va ajuta să formeze un cabinet stabil, punând astfel capăt volatilităţii politice care a caracterizat Japonia în ultimii ani, şi că va continua reformele care vizează revigorarea economiei Japoniei.

În ultima perioadă, premierul Japoniei a avansat şi ideea revizuirii Constituţiei, iar această victorie îi deschide această posibilitate, aspect care ar putea tensiona şi mai mult relaţiile cu vecinii-cheie din zonă, şi anume, China şi Coreea de Sud.

Aceste state şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la politica externă adoptată de premierul Japoniei, pe care ei o cataloghează ca fiind puternic naţionalistă şi extrem de agresivă, mai ales în abordarea neînţelegerilor teritoriale pe care le au.

Surse: BBC, CNN

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles