AIG urmatoarea pe lista marilor falimente?

Actiunile AIG au scazut cu aproape 61% luni la New York, dupa ce Rezerva Federala (FED) a angajat banca de investitii Morgan Stanley pentru revizuirea optiunilor de recuperare a asiguratorului.

Capitalizarea de piata a AIG a scazut cu 92% fata de inceputul anului.


Ca urmare, este de asteptat ca American International Group (AIG), sa fie urmatorul gigant financiar prabusit in urma crizei economice globale.

Agentiile de rating au redus, cu doua sau chiar trei trepte, evaluarea viabilitatii asiguratorului pentru obtinerea de finantare.

“Daca AIG cade, va fi cea mai grea lovitura. AIG are un impact mai mare asupra pretului petrolului in acest moment decat Arabia Saudita”, a declarat Larry Grace, analist pe probleme de energie al Kim Eng Securities Hong Kong.

Moody’s a redus marti ratingul de credit al AIG cu doua trepte, de la “A2″ la “Aa3″, S&P a revizuit in scadere cu trei trepte evaluarea asiguratorului, de la “AA-minus” la “A-minus”, in timp ce Fitch Ratings a retras doua nivele, de la “AA-minus” la A.

Revizuirea in scadere a ratingurilor AIG ar putea necesita noi garantii colaterale din partea companiei pentru finantare, precum si anularea unor contracte de asigurari, declansand o reactie in lant care are sanse sa prabuseasca una dintre cele mai importante companii de asigurari din lume, pana nu demult cea mai mare dupa capitalizarea de piata.

“Acest scenariu ar avea un impact mult mai puternic decat prabusirea unei banci precum Lehman, Bear Stearns, Wachovia sau WaMu (Washington Mutual – n.r.). AIG are o prezenta globala mult mai extinsa. Acoperirea lor poate influenta o baza larga de consumatori din intreaga lume”, a declarat Lorraine Tan, director de cercetare pentru piata asiatica la agentia de rating Standard & Poor’s (S&P).

S&P a redus ratingul WaMu la cel mai negativ nivel, anticipand pierderi pe sectorul ipotecar.

in incercarea de a solutiona problemele de pe Wall Street printr-o interventie din partea sectorului privat, FED a cerut bancilor JPMorgan Chase si Goldman Sachs sa analizeze posibilitatea acordarii unui imprumut de 70-75 miliarde de dolari pentru sprijinirea AIG.

AIG a apelat duminica la autoritatile federale pentru obtinerea unei finantari pe termen scurt de 40 miliarde de dolari, dupa ce discutiile cu eventuali investitori interesati de o preluare, printre care Berkshire Hathaway, detinuta de Warren Buffett, au esuat. Compania urma sa retuneze fondurile in urma vanzarii unor active.

Luni, statul New York a intermediat un ajutor de 20 de miliarde de dolari pentru AIG, fonduri obtinute prin negocieri pe piata de capital.

sursa: Reuters

What Next?

Related Articles