Afganistanul isi alege peste o saptamana presedintele

Peste o săptămână, mai exact pe 20 august, afganii sunt chemaţi la urne să-şi aleagă preşedintele. Acesta este al doilea scrutin prezidenţial din istoria ţării şi se pare că se va desfăşura într-un climat de teamă, plin de ameninţării cu atacuri.


Acest fapt i-ar putea determina pe mulţi alegători să nu se ducă la vot.

Preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai este considerat favorit, dar campania dinamică a fostului ministru de Externe, Abdullah Abdullah, ar putea duce la un al doilea tur de scrutin.

În afară de violenţe, numeroşi observatori se tem de fraude, mai ales în zonele izolate.

Circa 17 milioane de afgani sunt chemaţi la cele 7.000 de birouri de vot unde vor avea loc simultan alegeri provinciale,  birouri protejate de 300.000 de poliţişti şi soldaţi afgani şi străini.

Rebelii “nu au nicio şansă să reuşească un atac de amploare”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

Însă rebelii au câştigat teren în ultimii trei ani, ajungând să exercite o influenţă, mai mică sau mai mare, asupra a jumătate din ţară, potrivit observatorilor, iar violenţele sunt în prezent la un nivel-record.

Pentru funcţia supremă în stat candidează 41 de persoane, printre care două femei. Din 2001 s-au înregistrat progrese, dar mulţi afgani se declară frustraţi, în pofida milioanelor de dolari în ajutor internaţional. Majoritatea nu au nici acum electricitate, infrastructura este extrem de proastă, slujbele sunt puţine, iar corupţia este endemică.

 

 

Sursa: NewsIn

What Next?

Related Articles