Afganistan şi SUA, după 2014

Kerry si Karzai. foto rtAfganistanul şi SUA au iniţiat discuţii în vederea ajungerii la un acord asupra menţinerii unei prezenţe americane pe teritoriul afgan după 2014.
Aceasta, cu o zi înainte de deschiderea unei dezbateri naţionale asupra acestui subiect în capitala afgană.   

Tratatul bilateral de securitate dintre SUA şi Afganistan ar urma să stabilească toate condiţiile prezenţei americane la încheierea misiunii de luptă a NATO şi, în special, numărul bazelor şi al militarilor americani ce vor staţiona, precum şi statutul acestora din urmă.

Textul tratatului urmează să fie examinat de Loya Jirga, marea Adunare tradiţională, care va reuni timp de patru zile aproximativ 2.500 de reprezentanţi ai societăţii afgane.

În urmă cu o zi, preşedinţia afgană a anunţat că s-a realizat un oarecare progres în discuţiile privind posibilitatea acordată trupelor americane care rămân în Afganistan,de întreprinde unele acţiuni, cum ar fi, de ex.efectuarea de percheziţii în ţară.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry şi preşedintele Hamid Karzai au convenit că americanii nu pot efectua acest tip de operaţiuni decât  “în situaţii excepţionale”, pentru a proteja viaţa militarilor, a făcut cunoscut purtătorul de cuvânt al preşedinţiei afgane, Aimal Faizi.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a recunoscut că au fost realizate progrese, precizând că “au mai rămas unele probleme de rezolvat”.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles