Admiterea la masterat amânată. Locurile la doctorat vor fi ocupate prin concurs. Universităţile vor fi clasificate cu experţi AUE

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS), Cătălin Baba, a anunţat că universităţile care au anunţat concursuri de admitere la master în vară trebuie să schimbe data, întrucât ele vor fi organizate doar după clasificarea universităţilor, adică în septembrie, iar locurile la doctorat vor fi ocupate prin competiţie.

“Universităţile care au planificat în iulie admiterea la master trebuie să schimbe data, întrucât concursul nu va putea fi organizat decât în septembrie. În iulie este în plină desfăşurare procesul de clasificare a universităţilor. Locurile la master vor fi acordate numai în baza clasificării universităilor, întrucât nu toate instituţiile de învăţământ îndeplinesc criteriile pentru organizarea acestei forme de pregătire”, a precizat secretarul de stat pentru învăţământ superior din Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS), Cătălin Baba.

Pentru doctorat MECTS are 3.500 de locuri care vor fi scoase la concurs.

Competiţia este individuală, la ea participă conducătorul de doctorat care prezintă una sau mai multe teme de cercetare pentru doctorat (teme de doctorat). Dacă nu va fi selectată nicio temă, atunci respectiva instituţie nu va primi locuri la doctorat.

MECTS pregăteşte un cod al studiilor doctorale care va prezenta modul în care vor fi organizate concursurile de doctorat şi şcolile doctorale, a mai spus Cătălin Baba.

În funcţie de temele câştigate la concurs, universităţile îşi vor putea fi scoase la concurs locurile la doctorat în interiorul instituţiei.

Universităţile vor fi clasificate împreună cu experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene (AUE) în baza datelor transmise până în 23 mai de către fiecare instituţie de învăţământ superior, iar clasarea intenţionată într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată pentru declaraţii false.
Universităţile se clasifică în trei categorii: universităţi centrate pe educaţie, care au numai pregătire de licenţă, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică, care au licenţă şi masterat şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie, care au licenţă, masterat şi doctorat.

Potrivit lui Baba, odată cu clasificarea universităţilor începe şi ierarhizarea domeniilor de studii, numai că aceasta din urmă ar putea dura până în 2014.

În 31 mai, o echipă de experţi ai EUA va aveni la Bucureşti pentru clasificarea universităţilor, experţii urmând să evalueze datele transmise de către unităţile de învăţământ superior. Clasificarea universităţilor este rezultatul unui proces de autoevaluare şi evaluare. Decizia privind clasificarea unei universităţi într-o categorie anumită este rezultatul exclusiv al evaluării externe şi comparative.

Clasificarea univeristăţilor ar trebui încheiată în a doua parte a lunii iunie.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles