Admiterea la liceu

Examenul de admitere în liceu va avea 2 probe scrise, care vor fi susţinute în zile diferite şi vor înlocui tezele unice. Elevii care au învăţat în limba maternă vor susţine şi o a treia probă, la această disciplină.


Spre deosebire de tezele unice, aceste probe vor fi susţinute numai de elevii claselor a VIII-a, nu şi de cei de a VII-a.

Materiile de examen sunt identice cu cele de la tezele unice. Proba de istorie/geografie nu se mai regăseşte printre probe.  

Proba de limba si literatura română va avea loc pe 4 mai.

Pe 6 mai vor fi examinaţi elevii care au învăţat în limba maternă, iar pe 12 mai este programată proba la matematică.

Există şi o perioadă specială de evaluare, pentru elevii care au ratat primul tur de examene, aceasta fiind între 25 mai şi 2 iunie.

Profesorii supraveghetori şi cei care vor corecta lucrările vor fi aleşi din personalul şcolii.

Subiectele vor fi secrete şi, potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru, trebuie “să fie formulate după modelul evaluărilor internaţionale, să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru evaluarea naţională, să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea în 120 de minute”.

Potrivit metodologiei aprobate, admiterea la liceu se va face tot prin repartizare computerizată.

În anul şcolar 2009-2010, media de admitere la liceu va fi calculată ţinând cont de media de absolvire a gimnaziului, care are o pondere de 50%, media notelor obţinute în clasa a VII-a la tezele cu subiect unic, pondere 25%, şi media notelor obţinute la probele din clasa a VIII-a ce înlocuiesc tezele unice.
Din anul şcolar 2010-2011,  media de admitere la liceu se va calcula în funcţie de media de absolvire a gimnaziului, pondere 50%, şi media la probele susţinute în clasa a VIII-a în locul tezelor unice.

În perioada 17-24 iunie, absolvenţii claselor a VIII-a, împreună cu părinţii şi diriginţii lor, vor completa fişele de înscriere la liceu. Elevii pot opta pentru licee dintr-un singur judeţ. Dacă aleg să înveţe la licee din alt judeţ decât cel în care au terminat gimnaziu, ei vor completa fişele de înscriere în centre special organizate în acest scop.

 

 

 

Sursa: NewsIn

What Next?

Related Articles