Aderarea României la spaţiul Schengen amânată pentru o dată necunoscută

Spatiul Schengen foto europa.eu

După cum era de aşteptat aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată de Consiliul Justiţie şi
Afaceri Interne al UE (JAI). Alături de România şi aderarea Bulgariei a fost amânată.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen s-a amânat pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI acest subiect datorită lipsei consensului.
Olanda şi Finlanda au declarat că vor face uz de dreptul de veto pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen.

Preşedinţia poloneză a UE a anunţat că două state au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind Schengen,  arătând că România şi Bulgaria au primit promisiunea, la data aderării la UE, că dacă îndeplinesc condiţiile necesare vor fi admise în Schengen, însă “promisiunea a fost încălcată”.

“Astăzi, două state membre au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind extinderea Schengen. Acest lucru ne duce la o concluzie tristă în privinţa încrederii reciproce între statele membre”, a declarat Jerzy Miller,  ministrul polonez de Interne, joi, la Bruxelles.

“La data semnării Tratatului de aderare, România şi Bulgaria au primit promisiunea că, dacă îndeplinesc condiţiile necesare, vor fi admise în Spaţiul Schengen. Ştim din aprilie că au îndeplinit condiţiile. Azi, promisiunea a fost încălcată”, a mai spus ministrul polonez.

Olanda a declarat anterior reuniunii că se va opune chiar şi aderării parţiale a României şi Bulgariei la Schengen,  anunţul fiind făcut vineri de purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei. “S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei. Nu vom aproba nici măcar intrarea parţială”, a declarat  pentru AFP Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers. “Guvernul a spus că nu vrea în nici o manieră ca spaţiul Schengen să fie deschis şi, prin urmare, nu vom aproba nici măcar intrarea parţială” a României şi Bulgariei, a subliniat ea. “Credem că este încă prea devreme”, a explicat purtătoarea de cuvânt, potrivit căreia Olanda nu vede “suficiente” indicii că Bulgaria şi România “se ocupă de probleme precum corupţia, crima organizată şi anchetele judiciare”.

Potrivit unor surse MEDIAFAX, raţiunile de politică internă par a determina Finlanda să se opună extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. La acestea se adaugă demersurile insistente ale Olandei pe lângă partea finlandeză de a nu rămâne izolată. Noul guvern finlandez învestit în iunie 2011 are o abordare mai eurosceptică şi mai strictă în ceea ce priveşte participarea Finlandei în UE. Ministrul finlandez de Interne, Päivi Räsänen, a explicat că această decizie a fost generată de slaba dezvoltare a statului de drept în România şi Bulgaria, de situaţia precară a minorităţilor din aceste ţări, a corupţiei guvernamentale şi a crimei organizate. “Ele trebuie să îndeplinească cerinţele tehnice înainte de a adera, dar nu avem deplină încredere că aceste ţări vor fi capabile să securizeze graniţele externe ale UE, din cauza corupţiei, între altele”, a declarat ministrul finlandez.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles