Aderarea României la Schengen pusă sub semnul întrebării de disputa dintre Parlamentul European şi Consiliul European

Spatiul Schengen foto europa.eu

Surse de pe lângă preşedinţia cipriotă a UE citate de agenţia de presă BTA, preluată de AGERPRES, au afirmat că disputa dintre Consiliul UE şi Parlamentul European (PE) ar putea bloca anticipata extindere a zonei Schengen din luna septembriea.c..

Parlamentul European şi Consiliul UE au intrat, în luna iunie, într-o dispută după ce ultimul a respins o propunere a Comisiei Europene de a-i fi arogate atribuţii pentru autorizarea temporară a reinstituirii controalelor la frontiere pe termen de un an, în anumite condiţii. În schimb, Consiliul UE a luat decizia ca ţările să poată reinstitui unilateral controalele la frontieră fără a solicita avizul Comisiei Europene. Drept rezultat, PE şi-a îngheţat negocierile cu Consiliul UE pe cinci teme în zona justiţiei şi a afacerilor interne.

Conflictul dintre cele două instituţii ar putea fi folosit pentru îngheţarea temporară a unor noi aderări la zona de liberă circulaţie. Sursele citate au comentat că o astfel de evoluţie ar fi nedreaptă faţă Bulgaria şi România, notează BTA.

Conform reprezentanţilor preşedinţiei cipriote, cel mai important factor în ecuaţia extinderii Schengen va fi rezultatul alegerilor de la 12 septembrie, din Olanda.

În luna martie, Consiliul European a decis că problema extinderii zonei Schengen prin aderarea României şi Bulgariei va fi discutată din nou în cadrul Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care se va desfăşura în 19-20 septembrie.

Experţi ai Consiliului UE au declarat pentru BTA că în prezent sunt în derulare convorbiri diplomatice pentru depăşirea disputei instituţionale, indică agenţia bulgară.

Comentariile surselor de pe lângă preşedinţia cipriotă a UE intervin în contextul în care vineri parlamentul român a votat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, act care ar putea avea un impact asupra raportului privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare care urmează să fie dat publicităţii mai târziu în cursul acestei luni.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles