Activele fondurilor de pensii private din România de 140 de ori mai mici decât media mondiala

Potrivit studiului anual Global Pension Asset Survey, realizat de compania de consultanţă Towers Watson, activele fondurilor de pensii private reprezentau 70% din Produsul Intern Brut al celor mai importante 13 pieţe de profil din lume la finele anului 2009, şi doar 0,5% din PIB în România.

Pentru comparaţie, activele fondurilor de pensii private din România reprezentau la sfârşitul anului 2009 un procent de numai 0,5% din PIB – în termeni relativi, de 140 de ori mai puţin decât media statelor din studiul realizat de Towers Watson.

“În timp ce fondurile de pensii private reprezinta 120% din PIB în Olanda, 113% în Elveţia, 93% în Australia şi Statele Unite, în România pensiile private reprezintă doar 0,5% din PIB, adică de 140 de ori mai puţin, în termeni relativi. Cifrele reflectă atât un nivel de dezvoltare complet diferit, cât şi o întârziere uriaşă în stimularea economisirii private pentru pensionare între cele două lumi, vestul dezvoltat şi Romania”, a comentat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR, rezultatele studiului.

Potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Private din România, studiul privind activele fondurilor de pensii include date despre sistemele de pensii private din Australia, Brazilia, Canada, Franţa, Germania, Hong Kong, Irlanda, Japonia, Olanda, Africa de Sud, Elveţia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii – acestea fiind considerate cele mai reprezentative pieţe de profil de la nivel global.

La nivelul celor 13 state incluse în studiu, activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut cu 15,1% în 2009 faţă de 2008 şi cu 42,7% faţă de anul 1999.

Cele mai mari pieţe de pensii private la nivel global sunt Statele Unite (57% din totalul activelor acoperite de studiu), Japonia (14%) şi Marea Britanie (8%).

Dacă astăzi activele fondurilor de pensii reprezintă 70% din PIB, cifra reprezintă o îmbunătăţire fata de nivelul din 2008 (58%), însă o reducere faţă de 1999, când erau de 76% din PIB.

Cele mai dezvoltate sisteme de pensii private din lume se regăsesc în Olanda (unde activele fondurilor de pensii private reprezintă 120% din PIB), Elveţia (113%), Australia şi SUA (93%), Canada (84%) şi Marea Britanie (80%).

La nivelul celor 13 state, majoritatea activelor fondurilor de pensii private erau investite în acţiuni (54%) şi obligaţiuni (28%), restul în alte instrumente financiare. Statele cu cele mai mari ponderi ale investitiilor in actiuni sunt Brazilia (72%), Hong Kong, SUA, Marea Britanie, Africa de Sud şi Irlanda (cu 59% – 62%).

În ceea ce priveşte modelul urmat de sistemele de pensii private din aceste state, schemele de pensii de tip “contribuţii definite” (DC) câştigă tot mai mult teren în defavoarea schemelor de tip “beneficii definite” (DB).

Ponderea activelor fondurilor de pensii de tip DC este în prezent de 41% faţă de 59% pentru DB – situaţia din urma cu 10 ani era 32% DC şi 68% DB.

Tendinţele globale arată astfel o tranziţie puternică dinspre sistemele tradiţionale, ocupaţionale şi DB, ale statelor din Vest, catre schemele DC practicate cu precădere în statele din Est. În Europa Centrala si de Est (inclusiv România), ca şi în America Latina si alte zone, sistemele de pensii private sunt de tip “contribuţii definite”, implicând costuri şi o complexitate mai redusă decât sistemele cu “beneficii definite”.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles