Acţiuni politice privind evoluţiile din Libia

Libia

Libia a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Regimul libian a anunţat că va considera nulă Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate, referitoare la impunerea unei zone de interdicţie aeriană, afirmând că are dreptul de a-şi utiliza propria aviaţie.

Gaddafi a făcut o declaraţie audio difuzată de televiziunea oficială libiană afirmând că “Mediterana a devenit un adevărat câmp de luptă”, precizând că forţele libiene vor ataca “orice obiectiv civil sau militar” aflat în Mediterana. “Interesele ţărilor care participă la agresiune vor fi puse în pericol”, a avertizat Gaddafi, apreciind că atacurile cu rachete şi raidurile aeriene reprezintă “o agresiune cruciată nejustificată”, împotriva căreia “poporul libian curajos va lupta”. El a adăugat că “a deschis depozitele de armament, pentru a înarma masele în vederea apărării unităţii Libiei şi a teritoriului acesteia”. În încheierea mesajului, Gaddafi a cerut “popoarelor arabe, africane şi latino-americane să susţină poporul libian”.

SUA

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că a autorizat o acţiune militară limitată în Libia, precizând că trupele americane nu vor fi implicate în operaţiuni terestre în această ţară.

NATO

În cadrul Consiliului Nord Atlantic ce se desfăşoară duminică 20 martie, conducerea NATO va decide dacă Alianţa Nord Atlantică se va alătura atacurilor desfăşurate în Libia de coaliţia internaţională, în frunte cu Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.

China

China a criticat operaţiunea militară din Libia. Republica Populară Chineză respectă suveranitatea ţării nord-africane şi respinge utilizarea forţei în chestiuni internaţionale, se afirmî într-un document remis de Ministerul de Externe de la Beijing.

Rusia

Rusia se distanţează la rândul ei de intervenţiile militare împotriva Libiei. Moscova a solicitat regimului de la Tripoli să reia cât mai rapid dialogul cu comunitatea internaţională. Alături de Germania şi China, Rusia s-a abţinut de la vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU a cărui rezoluţie legitimizează intervanţia militară în Libia.

Iran

Iranul a reacţionat cu scepticism duminică faţă de ofensiva militară occidentală din Libia. “Istoria intervenţiilor militare străine conduse de puterile lumii a fost destul de suspicioasă până acum”, a spus Ministerul de Externe. “Până acum, astfel de intervenţii au fost efectuate de marile puteri pentru a-şi asigura propriile interese, pentru a stabili baze militare în ţări importante şi pentru a continua de facto politicile imperialiste într-un nou format şi sub alte pretexte”, a subliniat el. Iranul le cere libienilor să nu permită dominaţia. Preşedintele iranian a condamnat conducerea libiană pentru că a ucis protestatari.

What Next?

Related Articles