Acorduri de asociere ale UE cu R. Moldova, Ucraina şi Georgia

Acorduri de asociere ale UE cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. foto gandulUniunea Europeană a semnat pe 27 iunie Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Toate cele trei state sunt foste republici sovietice care vor să apropie de Europa de Vest. Aceasta, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia.
Acordul angajează aceste trei ţări la respectarea unor standarde europene, inclusiv a unor noi reglementări vamale, controale de calitate şi competiţie pe piaţa liberă.

“Este o zi mare pentru Europa (…). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând”, a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Eurpean, înainte să semneze Acordul cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă, în cadrul unui summit european, la Bruxelles.

Acordul a fost semnat în mod oficial la Bruxelles de către cei 28 de şefi de stat şi de guverne UE cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă.

“Ce zi mare! Poate cea mai importantă pentru ţara mea de la independenţă, proclamată în 1991″, a declarat Poroşenko. “Evoluţiile istorice sunt inevitabile”, a adăugat el, subliniind că acordul se aplică “întregii Ucraine, inclusiv Crimeei”.

Van Rompuy a declarat că “nimic, în Acord, nu poate fi considerat susceptibil să afecteze Rusia”. Acordul “este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva”, a subliniat preşedintele Comisiei José Manuel Barroso.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles