Acordul UE cu Beijingul privind importul de panouri solare a intrat in vigoare

 foto The Guardian

foto The Guardian

Comisia Europeană a aprobat acordul ambiabil convenit cu Beijingul privind importurile de panouri solare fabricate în China, permiţând intrarea în vigoare a acestuia începând de marţi, 6 august.

Executivul european a precizat, într-un comunicat de presă, că decizia a fost luată cu sprijinul “aproape unanim” al statelor membre.  Această decizie a luat forma a două acte legale ce au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE şi care au intrat în vigoare pe 6 august.

Acordul la care a ajuns comisarul european pentru comerţ Karel De Gucht cu autorităţile chineze prevede că taxele provizorii, impuse de UE la începutul lunii iunie producătorilor chinezi de panouri solare, vor fi eliminate începând de marţi, 6 august. În schimb, 70% dintre exportatorii chinezi se angajează să respecte un preţ minim de vânzare pentru panouri.

Cifrele acordului sunt confidenţiale dar, scrie AFP, potrivit unei surse bine informate, preţul minim ar urma să fie fixat la 56 de cenţi per watt produs de fiecare panou solar, iar plafonul de 7 GW (1 GW = 1 miliard de watt) va fi de asemenea aplicat producătorilor chinezi.

O treime dintre producătorii chinezi nu au acceptat acest acord şi ar urma să plătească, în consecinţă, începând de marţi, taxe antidumping de 47,6% şi să intre în concurenţă cu producătorii europeni, dar şi japonezi, sud-coreeni şi malaiezieni.

Statele membre ale UE urmează să se pronunţe la sfârşitul anului asupra măsurilor luate pentru apărarea acestei industrii europene.

Schimburile comerciale dintre UE şi China au crescut semnificativ în ultimii ani. China este, de departe, cea mai mare sursă de importuri a UE, şi a devenit, de asemenea, una dintre pieţele principale de export ale UE. China şi UE tranzacționează zilnic peste 1 miliard €.

Importurile UE din China sunt dominate de produse industriale și de consum: mașini, utilaje și echipamente, încălţăminte şi îmbrăcăminte, mobilier, jucării. Principalele produse care se îndreaptă înspre China din UE sunt îndeosebi maşini, utilaje şi echipamente, autovehicule, avioane, şi substanţe chimice.

Sursa: Agerpres

Bianca Simion, InfoMondo

What Next?

Related Articles