Acordul privind transportul gazelor de la Marea Caspica prin Romania a fost semnat la Bucuresti

Memorandumul de Înţelegere pentru realizarea proiectului AGRI, care presupune realizartea infrastructurii de transport a gazelor naturale din Azerbaidjan, prin Georgi în România a fost semnat, marţi 13 aprilie, la Bucureşti.

Prin acest document, ministerele semnatare, respectiv Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România, Ministerul Industriei şi Energiei din Republica Azerbaidjan şi Ministerul Energiei din Georgia, vor sprijini înfiinţarea unei companii de proiect, cu sediul la Bucureşti, care va avea drept scop elaboararea studiului de fezabilitate şi dezvoltarea ulterioară a proiectului AGRI – Azerbaidjan-Georgia-Romania-Interconnector.

 

Proiectul energetic presupune realizarea unei conducte care să transporte gazele naturale din Azerbaidjan până la Batumi, în Georgia. Aici ar trebui să se construiască un terminal de gaze naturale lichefiate, de unde gazele vor fi transportate de vapoare speciale peste Marea Neagră, la Constanţa. Aici Romgaz intenţionează construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate.

Valoarea investiţiei fiind estimată între două şi patru miliarde de euro.

Memorandumul de Înţelegere a fost semnat de ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, ministrul Industriei şi Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, şi ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri.

Rezervele de gaze naturale ale Azerbaidjanului se ridică la 2.200 miliarde metri cubi, potrivit oficialului azer, şi este suficient pentru o perioadă de 100 de ani.

Estimările iniţiale arată că pentru acest proiect ar urma să fie cheltuite între 4 şi 6 de miliarde de euro.

sursa: Biroul de presă al MECMA

What Next?

Related Articles