Acordul între Fatah şi Hamas deschide drumul spre obţinerea independenţei Palestinei

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas si Şeful Hamas, Chaled Meshaal foto Reuters

După mai mulţi ani de lupte fratricide, organizaţiile palestiniene Fatah şi Hamas au finalizat procesul de reconciliere.

Reprezentanţii celor două mişcări au semnat la Cairo un acord care prevede crearea unui guvern comun de tranziţie şi organizarea de alegeri anticipate în termen de un an.

Împăcarea dintre moderaţii din Fatah şi radicalii din Hamas era una din condiţiile centrale pentru crearea statului palestinian independent.

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas a declarat cu această ocazie că poporul său încheie astfel unul din capitolele întunecate ale istoriei sale.

Şeful Hamas, Chaled Meshaal, s-a declarat la rândul său pentru reconcilierea palestiniană şi crearea unui stat palestinian suveran, format din Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat însă acordul dintre cele două mişcări palestiniene, pe care îl consideră o lovitură dură dată procesului de pace din Orientul Mijlociu şi o victorie a terorismului.

În context, preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a pronunţat în premieră în favoarea înfiinţării unui stat palestinian independent. Dacă procesul de pace israeliano-palestinian nu va fi revigorat până în septembrie, Franţa îşi va asuma răspunderea în recunoaşterea unui stat palestinian, a declarat Sarkozy pentru presa franceză.

Marea Britanie a adoptat o atitudine diferită faţă de cea a primului ministru israelian Benjamin Netanyahu în vizită la Londra, estimând că acordul de reconciliere interpalestinian ar putea fi “un pas înainte”. “Sperăm că unitatea palestiniană între Fatah – la putere în Cisiordania şi Hamas – care controlează Gaza – va fi un pas înainte”, a declarat un purtător de cuvânt al primului ministru britanic David Cameron. “Acesta este momentul pentru a continua procesul de pace în Orientul Mijlociu şi nu a-l ignora. Acesta va fi mesajul principal al dlui Cameron către dl Netanyahu”.

sursa: Deutsche Welle; AGERPRES

What Next?

Related Articles