Acord energetic între UE şi Azerbaidjan

Barroso si Aliev

În scopul reducerii dependenţei de gazul rusesc, Uniunea Europeană şi Azerbaidjanul au semnat un acord care angajează Baku să furnizeze gaz Uniunii Europene pe termen lung.

Într-un comunicat comun, publicat după semnarea acordului de către preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele azer, Ilham Aliyev, se arată că Azerbaijanul s-a angajat să livreze volume de gaz pe termen lung Uniunii Europene iar Europa va deschide accesul la piaţa sa.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că “Este un mare pas înainte. Acest acord confirmă accesul direct al Europei la gazul din Marea Caspică, permiţând astfel realizarea Coridorului Sudic”. “Această nouă rută de livrare va asigura securitatea energetică a consumatorilor şi a companiilor europene”, a adăugat el.

Nu a fost precizat volumul de gaze care va fi furnizat de Azerbaidjan UE.

Astfel, UE încearcă să-şi reducă dependenţa vizavi de Rusia, care furnizează 40% din importurile de gaz.

Proiectul Coridorului Sudic prevede construcţia mai multor gazoducte pentru a duce gazul din Marea Caspică spre Europa.

Noile gazoducte propuse presupun gazoductul ITGI, care urmează să ducă gazul dinspre Marea Caspică până în Italia, via Turcia şi Grecia, gazoductul transadriatic TAP, care trece prin Grecia, Albania şi Italia, şi gazoductul Nabucco.

Azerbaidjanul trebuie să definească în următoarele luni gazoductele prioritare, precizează comunicatul.

Conceput ca o alternativă la gazul natural furnizat de Rusia, Nabucco este un proiect estimat la 7,9 miliarde euro, care vizează transportul de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Conducta ar urma să aibă o lungime de 3.300 de kilometri şi să transporte circa 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual.

Gazoductul South Stream, concurent al proiectului european Nabucco, urmează să transporte gazele naturale ruse către Europa via Marea Neagră, ocolind Ucraina. Oficial, demararea proiectului este prevăzută pentru 2013.

Posibilitatea fuziunii între cele două proiecte a fost recent evocată, şi a suscitat opinii pro şi contra.

Miercuri, conducerea de la Baku a mai încheiat un acord, pentru a furniza gaz vecinului său iranian pe o perioadă de cinci ani, de până la un miliard de metri cubi pe an.

Vineri, Barroso va merge în Turkmenistan, care deţine de asemenea mari rezerve de gaz şi este un alt actor potenţial pentru distribuţia gazului prin Coridorul Sudic.

sursa: Europa.eu; AGERPRES

What Next?

Related Articles