A murit Vaclav Havel – simbol al lupte impotriva comunismului

A murit Vaclav Havel foto ziare live

Fostul preşedinte ceh, Vaclav Havel, a decedat duminică la vârsta de 75 de ani. Simbol al lupte impotriva comunismului, Havel a avut o activitate intesa impotriva acestei plagi.
Astfel, in 1968, a redactat şi semnat ‘Manifestul celor 2000 de cuvinte’, pe care l-a adresat liderului comunist al ‘primăverii de la Praga’, Alexander Dubcek.

În 1969, i s-a interzis să publice în Cehoslovacia.

În 1978, a scris unul din cele mai influente eseuri, intitulat ‘Puterea celor slabi’. A urmat apoi Charta 77, o declaraţie bazată exclusiv pe drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.
A fost fondatorul Comitetului pentru apărarea celor acuzaţi pe nedrept.

În 1979, a fost arestat. Primeşte patru ani şi jumătate la închisoarea de maximă securitate la Hermanice. L-au eliberat, în 1983, pe motiv de boală.
În 1985, după o perioadă de refacere, a reluat funcţia de purtător de cuvânt al Chartei 77.A fost din nou arestat la domiciliu în mai multe rânduri, ultima dată în perioada ianuarie-mai 1989.

În acelaşi an, a devenit liderul Forumului Civic, mişcare de opoziţie care a contribuit la căderea regimului comunist.

Sfârşitul anului 1989 l-a găsit pe Havel vorbind mulţimii din Piaţa Venceslas. La 29 decembrie 1989, a devenit preşedintele Cehoslovaciei.

In 1990, la 5 iulie, Parlamentul – ales în mod democratic –  l-a reales pe Vaclav Havel în funcţia de preşedinte, pentru un mandat de doi ani.

În 1991, s-a numărat printre artizanii dizolvării Pactului de la Varşovia şi a Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER).

La 27 februarie 1992, a semnat, împreună cu Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, Tratatul de prietenie cu Germania, iar la 1 aprilie acelaşi an, la Moscova, Tratatul de Cooperare cu Federaţia Rusă. După alegerile legislative, din iunie 1992, Vaclav Havel a demisionat, la 20 iulie, din funcţia de şef al statului.

La 26 ianuarie 1993, a devenit primul preşedinte al Republicii Cehe.

A fost reales la 20 ianuarie 1998, pentru un mandat de cinci ani.

În timpul primului său mandat, s-a produs ruptura dintre Cehia si Slovacia.

Este meritul preşedintelui Vaclav Havel că Cehia a fost invitată să adere la NATO, la 12 martie 1999, şi a fost admisă ca membru de drept la Summitul de la Praga (21-22 noiembrie 2002).

Dumnezeu sa il odihneasca pe Vaclav Havel!

What Next?

Related Articles