A început şcoala – jos mâna de pe şcoală, politrucilor!

a inceput scoala si in 2011 cu eternele ei probleme: lipsa autorizatiilor sanitare, salarii de mizerie inconsecvanta administrativa

A început şcoala. Cu imn naţional, flori, salarii de mizerie şi discursuri politicianiste, toamma lui 2011 înseamnă şi debutul unui nou an şcolar.

Umilinţele îndurate de profesori peste vară au creat nota dominantă a acestui început de an şcoalar. Ministrul de la Educaţie – cel căruia îi e lehamite să-şi ia diplome şcolare româneşti – a făcut tot ce era posibil pentru a crea o stare de
incertitudine la nivelul tuturor structurilor de învăţământ româneşti. Şi, în parte, a reuşit.

Imixtiunea politicului în şcoala românească se va vedea, şi mai mult, odată cu declaşarea bătăliilor electorale. Atunci tabelele cu adeziuni vor circula nestingherite prin cancelarii, funcţiei de culoarea politică a directorului şi a
învestiţiilor atent dirijate.

După ce a umilit profesorii prin declaraţii publice, ministrul cu nume funebru, refuză să-şi accepte incapacitatea de a crea premisele începerii unui an şcolar normal. Adică un nou an şcolar în şcoli autorizate sanitar, un nou an şcolar cu şcoli racordate la apă şi canalizare. Într-o ţară normală, acesta nu ar mai fi stat demult pe scaunul ministerial. Dar aici la noi, unde însuşi preşedintele se crede un fel de profesor “mai mare”, cu normă completă, nu ca “leneşii de profesori” cu normă de doar 18-20 de ore, orice e posibil.

Peste toată această neputinţă, există peste 3 milioane de elevi, cei ce vor fi absolvenţii de mâine. Sau potrivit zicerii prezidenţiale, “tâmpiţii” de mâine.

Se mai poate constata existenţa a câtorva sute de mii de profesori, minţiţi de Boc, care, în campania electorală le-a promis dublări de salariu şi le-a luat 30% din acesta. Acei profesori umiliţi de Funeriu, care a avut grijă ca la fiecare examen pe care dascălii l-au susţinut, să le arate că sunt nişte incapabili. Acei profesori investiţi cu “încrederea” preşedintelui care e convins că “munca de dascăl” e un fel de pierdere de timp.

Trebuie însă să recunoaştem că profesorii “şi-o merită”. De ce? Pentru că ei l-au trimis pe Boc în Parlament, pe baza promisiunilor de majorare a salariilor, ei l-au acceptat pe Funeriu drept ministru, chiar dacă nu are o diplomă românească.

Ei i-au dat note de trecere lui Igaş, Udrea, EBA şi altor lichele politice care acum, cică, elaborează politici în România.

O notă de optimism totuşi poate fi observată. România de mâine va fi condusă de aceşti tineri, educaţi de o şcoală care produce “tâmpiţi” care-i vor răplăti pe politicienii de azi după cum merită. De fapt, nu putem spune că este vorba de un
optimism. Este mai degrabă umor negru.

Şi totuşi, nu vreau să fie totul atât de negru! Vreau să văd un viitor măcar în nuanţe de “gri deschis”. Vreau să cred că profesorii îi vor pune “la zid”, prin atitudinea lor, prin reacţia lor, pe toate aceste lichele politruce, că se vor preocupa ca elevii să fie mai bine instruiţi, şi că le vor demonstra aceloraşi lichele politruce că sunt nişte persoane cu demnitate şi verticalitate. Cel mai probabil, vor putea să facă acest lucru, sancţionându-i atât în campania electorală, cât prin faptul că nu-i vor mai alege. Vom trăi şi vom vedea!

Raul Dăncuţă, Infomondo

What Next?

Related Articles

One Response to "A început şcoala – jos mâna de pe şcoală, politrucilor!"

  1. desenecopii says:

    Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.