A inceput Saptamana Patimilor

A început Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. După Sâmbăta lui Lazăr (în care se face pomenirea învierii lui Lazăr de către Hristos şi făgăduinţa învierii tuturor), se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor.


În toată această perioadă, în slujbele bisericeşti se face pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea şi Învierea Lui.

În timpul acestei săptămâni, slujbele Utreniei se săvârşesc în seara zilei dinainte (sub formă de Denie), conform obiceiului vechi care spune că ziua începe la apusul soarelui şi se sfârşeşte la apusul soarelui din ziua următoare.

Pentru a simti bucuria pascală trebuie să ne pregatim în această săptămână atât sufletul,  cât şi trupul, înăsprind postul pe cât ne stă în putinţă măcar în aceste ultime zile, care sunt şi cele mai importante din Post.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune: “bucuria lui Dumnezeu se revărsa şi peste cel care a venit abia în ceasul al unsprezecelea ca şi peste cel care a venit încă din ceasul întâi la Hristos”.

Postul Negru este ţinut în credinţa că Dumnezeu îl va feri, pe cel care posteşte, de toate bolile, îl va face să fie sănătos şi să-i meargă bine tot restul anului şi-l va ajuta la necazuri şi în nevoi.

 

 

What Next?

Related Articles