A fost validată foaia de parcurs pentru distrugerea armelor chmice din Siria

interzicerea armelor chimice. foto ramanian.ruvr

interzicerea armelor chimice. foto ramanian.ruvr

Consiliul Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armamentului Chimic a căzut de acord asupra documentului care cuprinde foaia de parcurs a distrugerii arsenalului chimic sirian.

“Deşi au existat unele mici neajunsuri, în cele din urmă Consiliul nostru Executiv s-a reunit şi a adoptat, la ora locală 0.38 (sâmbătă,28 septembrie,ora 1.38,ora României), o decizie asupra unui program accelerat OIAC de distrugere a armelor chimice siriene”, a spus Michael Luhan, un purtător de cuvânt al organizaţiei, unor jurnalişti.

O modificare “minoră” a fost operată în ultimul moment în document, care a ajuns în presă înaintea reuniunii, dar această modificare nu se referă la termenele-limită stabilite şi la etapele, inclusiv distrugerea totală a arsenalului chimic până la jumătatea anului 2014″.

“Ne aşteptăm să avem o echipă pe teren în Siria încă de săptămâna viitoare”, a adăugat aceeaşi sursă.

Foaia de parcurs, care prevede inspecţii în Siria începând cel mai târziu de marţi,1 octombrie, urma să fie inclusă în Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU asupra căreia americanii şi ruşii au căzut de acord vineri dimineaţa şi care a fost adoptată la New York.

Siria a acceptat să adere la Convenţia privind interdicţia armelor chimice în cadrul unui acord ruso-american negociat la Geneva, urmare a atacului cu gaz sarin de pe 21 august, 2013.

Statele Unite şi aliaţii lor acuză regimul sirian că a comis acest atac. Damascul însă, susţinut de Moscova, neagă că este responsabil şi susţine că atacul respectiv a fost desfăşurat de rebeli şi reprezintă o provocare şi un pretext pentru declanşarea unor atacuri occidentale împotriva regimului lui Bashar Al-Assad.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles