A fost modificata legislatia privind acordarea concediilor medicale

Guvernul a modificat legislaţia referitoare la acordarea de concedii medicale. Astfel, au fost introduse noi reglementări care vor da posibilitatea unei verificări mai eficiente a modului de acordare a concediilor medicale. Anunţul a fost făcut de  ministrul Sănătăţii Cseke Attila.


Actul normativ adoptat prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr,
îngrijiri medicale.

„Dăm posibilitatea plătitorului de indemnizaţii – care în primele cinci zile este angajatorul, din a şasea zi, este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ca împreună , dacă este cazul, cu reprezentanţi ai poliţiei, să facă verificarea prezenţei la domiciliul sau la adresa indicată a pacientului”, a declarat ministrul Sănătăţii.

La momentul aprobării certificatului medical, asiguratul va da o declaraţie pe propria răspundere prin care va indica adresa la care va fi găsit şi îşi va asuma această posibilitate de verificare. Această procedură va fi reglementată prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate; acum nu se regăseşte în ordonanţa de urgenţă” a spus ministrul Sănătăţii.

“În cazul în care persoana căreia i s-a prescris concediu medical nu se află la adresa precizată, se va încheia un proces verbal de către persoanele care vor merge să verifice şi de a doua zi nu i se va mai plăti concediul medical”, a mai precizat Attila Cseke.

Ministrul Sănătăţii a precizat că prin Ordonanţa de urgenţă adoptată pe 14 aprilie a fost majorat şi cuantumul limită al amenzilor care se pot acorda în cazul în care se constată că nu au fost respectate prevederile legale pentru eliberarea concediilor medicale.

Ordonanţa de urgenţă prevede, totodată, că durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, faţă de 45 de zile cât era până acum.

 

Sursa: comunicat al Guvernului României 

What Next?

Related Articles