9 Martie – Ziua celor 40 de mucenici

9 martie este, în tradiţia creştină, Ziua Sfinţilor Mucenici. Cultul celor 40 de sfinţi mucenici ucişi pentru că nu au vrut să renunţe la credinţa creştină este marcat la români prin numeroase tradiţii.


Potrivit Bisericii Ortodoxe, tradiţia mucenicilor datează din secolul IV. Cei 40 de sfinţi erau ostaşi în armata romană din vremea împărătului Liciniu. Pentru că au refuzat să se dezică de credinţa creştină, au fost bătuţi cu pietre, aruncaţi în lacul Sevastia şi apoi arşi. Rămăşiţele lor au fost găsite de episcopul Petru care s-a îngrijit ca acestea să fie cinstite cum se cuvine.

Sărbătoarea mucenicilor marchează şi începerea anului agricol tradiţional, celebrat la echinocţiul de primăvară.

Credinţa populară spune că în această zi se deschid porţile Raiului, iar toate gospodăriile trebuie purificate de rele prin stropirea cu apă sfinţită.

Focurile care se aprind prin curţi şi grădini în dimineaţa acestei zile simbolizează renaşterea spiritului verii.

De asemenea, pentru a căpăta bunăvoinţa celor 40 de sfinţi, trebuie aduse ofrande – 40 de colaci copţi la cuptor, numiţi “mucenici” sau “brădoşi”.

În tradiţia românească, 9 martie este considerată şi Ziua Bărbaţilor, care trebuie să închine astăzi 40 de pahare de vin, în cinstea celor 40 de sfinţi mucenici.

Se spune că vinul băut de Mucenici se transformă, de-a lungul anului în putere de muncă.

Tot astăzi este ziua care marchează încheierea babelor, zilele capricioase de iarnă.

 

Sursa: Antena3

What Next?

Related Articles