9 februarie – votul de investitura a noii CE

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, se pronunţă pe 9 februarie, prin vot, asupra noii Comisii Europene, condusă de portughezul José Manuel Barroso.


Barroso prezintă în prima parte a zilei noul său Colegiu şi programul acestuia, după care are loc o dezbatere în plenul PE.

Membrii PE votează, de asemenea, o rezoluţie referitoare la un nou Acord de cooperare între Parlament şi Comisia Europeană, dar şi o rezoluţie a grupurilor politice cu privire la prezentarea Colegiului Comisarilor.

Deputaţii europeni pot aproba sau respinge noul Colegiu al Comisarilor, care va avea un mandat de cinci ani.

Votul este unic pentru întregul Colegiu şi se desfăşoară prin apel nominal, iar confirmarea sau respingerea se face prin majoritatea simplă a voturilor exprimate.

Dacă PE aprobă componenţa Comisiei, Consiliul va trebui să numească noua Comisie prin majoritate calificată (adică cel puţin 225 din cele 345 de voturi din Consiliu; începând cu 2014, un act legislativ european va fi adoptat în Consiliu prin votul al 55% din statele membre, reprezentând 65% din populaţia UE).

Aceasta se poate face chiar în ziua votului, prin procedură scrisă. Astfel, noua Comisie Europeană îşi va putea începe activitatea din 10 februarie.

Conform Tratatului de la Lisabona, noua Comisie Europeană va avea 27 de membri (câte unul din fiecare stat membru), inclusiv preşedintele şi Înaltul Reprezentant pentru afacerile externe şi politica de securitate.

Baroneasa Catherine Ashton va fi primul vicepreşedinte al Comisiei, care va îndeplini, în acelaşi timp şi funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, funcţie creată prin Tratatului de la Lisabona, ce a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

 

 

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles